reklama

„Není to zlomyslnost, ale nemůžu mít všechny dobré stránky, a pak říkat, že nastavím strop ve výši 100.000 nebo 200.000 občanů EU a že dalším nebude povoleno dostat se do Británie,“ varovala Merkelová ve středu na mezinárodní pracovní konferenci v Berlíně.

Dodala: „To nebude fungovat, a pak budeme muset přemýšlet o tom, jaké překážky zavedeme z evropské strany, aby se to vyrovnalo.“ Merkelová také řekla, že zboží bude muset být skladovalo kvůli celním kontrolám na hranicích Velké Británii s EU v případě, že země opustí celní unii.

Podle zprávy BBC se Konzervativní strana Theresa Mayové ve svém volebním programu, který má být zveřejněn ve čtvrtek, zavazuje omezit migraci. Konzervativci slibují, že po brexitu „sníží imigraci ze zemí mimo EU“ i ke snížení a kontrole přistěhovalectví z Evropy".

Merkelová uvedla, že Velká Británie může změnit předpisy, které upravují pracovní dobu, environmentální pravidla nebo ochranu spotřebitele poté, co opustí Unii. Ale jestli například „zvýší nebo sníží své ekologické předpisy“, „pak to bude mít dopad na konkurenceschopnost a potom i EU musí mít možnost regulace.“