Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zoufalství syrských uprchlíků v Rusku. Jeden si rozžvýkal vlastní ruku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Moskva – Britská stanice Sky News přinesla informaci, že existuje jedna země, která na rozdíl od ostatních odmítá všechny syrské uprchlíky. Jedná se o spojence syrského režimu Bašára Asada – Rusko. S odvláním na ruského advokáta, který s běženci ze Sýrie pracuje, stanice uvedla, že existují „nepsaná pravidla“, která brání tomu, aby tito lidé získali status azylanta.

Stanice Sky News uvedla, že administrativa Vladimira Putina odmítá všechny žadatele o azyl pocházející ze Sýrie, země přitom od roku 2011 status azylanta poskytovala všem těmto lidem.

Machačkala je největší město v ruském Dagestánu, z něj pochází advokát Šamil Magemadov (37), který pracuje se syrskými uprchlíky. „Syřané, kteří sem přicházejí a hledají azyl, sdílejí stejnou víru jako zdejší obyvatelé, ale nezdá se, že to hraje roli," přiznává advokát.

Stejně to chodí v celém Rusku. To je sice hlavním vojenským spojencem syrského režimu, to ale neznamená, že je ochotno přijmout tamní občany prchající před válkou a terorem.

Uprchlíci strávili rok za mřížemi

Magemadov má v tuto chvíli na stole dokumenty pěti Syřanů. Všichni už požádali o azyl, protože ale nemají dostatečně vyplněné materiály, nemohou zůstat. A kvůli tomu už strávili více než rok za mřížemi.

Skupiny pro lidská práva věří, že za podobných okolností sedí téměř v každé vazební věznici v zemi další Syřané. „Je to pro ně velmi depresivní," uvedl Magemadov. „Jsou tam dlouhou dobu a nevědí, jestli se vůbec dostanou ven," vysvětluje a přiznává, že tito lidé nemají šanci na získání azylu.

Pět Syřanů z Machačkaly vězeňský komplex přece jen na chvíli opustilo – v únoru se je úřady pokusily tajně deportovat zpět do Sýrie. Tento krok je podle advokáta mohl připravit o život. Když zjistil, co se chystají úřady podniknout, vše se pokusil zastavit prostřednictvím Evropského soudu pro lidská práva.

Deportováno bylo nejméně 18 Syřanů

„Čekali na letišti v Moskvě, odkud měli být deportováni, a já jsem podal návrh k soudu. Neměli jsme času nazbyt. Pokud by nám soud vyhověl až poté, co by je vláda posadila do letadla, věděli jsme, že už je nikdy nedostaneme zpátky," uvedl. Sky News s odvoláním na své zdroje tvrdí, že tyto deportace jsou běžné.

Podle uprchlické agentury OSN (UNHCR) a dalších skupin působících v Rusku bylo nejméně 18 Syřanů odesláno zpět přímo do Sýrie, což však porušuje Úmluvu o uprchlících z roku 1951, kterou Rusko podepsalo, i ruskou ústavu.

Celkový počet deportovaných Syřanů je podle stanice „téměř jistě mnohem vyšší," toto číslo představuje jen ty případy, které je možno potvrdit a doložit dokumenty.

Nemáme pro so žít, volají uprchlíci z vězení

Životy pěti mužů z Machačkaly možná byly zachráněny, uprchlíci však Sky News řekli, že mají málo nebo vůbec nic, pro co žít. Zacharia Berri z Aleppa strávil téměř rok za mřížemi v Rusku a během té doby se dvakrát pokusil o sebevraždu.

Podruhé v únoru, těsně předtím, než se ruští migrační úředníci pokusili všechny vyhostit. „Nechci zpět do Sýrie, jsem proti režimu," tvrdí uprchlík. „Jsem hledaný muž. Bezpečnostní služby na mě čekají, aby mě poslaly do armády. Já nechci jít," dodal Berri, který si pokusil  rozukousat zápěstí. Mladý Syřan si užvýkal kus vlastní ruky, protože po 14 měsících uvnitř říká, že se „zbláznil".

Další rodák z Aleppa Sabri Koro je za mřížemi už 16 měsíců. Je to prý velmi obtížné, protože má manželku ruského původu a dítě, které ale nesmí vidět. Migrační úředníci zamítli jeho žádost o azyl na základě toho, že se mu nepodařilo zajistit svou rodinu „mužskou a otcovskou péčí". Fakt, že se pokusil manželství zaregistrovat až poté, co byl zatčen, podle úředníků svědčí o jeho nedbalosti. Migrační služba proto oznámení o svatbě zamítla.

Sýrie je bezpečná, tvrdí Rusko

Ruská migrační služba používá stejné šablony při vydávání odmítnutí, tvrdí, že neúspěšní uchazeči nejsou „v žádném větším nebezpečí než ostatní občané, kteří žijí v Sýrii". Země je bezpečná, stojí v šabloně, protože režim „kontroluje asi 50% území".

Zatýkání a věznění, deportace a odmítnutí žádostí o azyl u údajně problémových uprchlíků ze Sýrie jsou podle advokáta jednoduché důkazy dosud nepřiznané aktivní vládní politiky. „Myslím, že existují nepsaná pravidla týkající se Syřanů," řekl. „Proč mohou občané Ukrajiny získat azyl bez problémů, ale občané Sýrie ne?" ptá se na závěr.

Témata:  uprchlíci Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy