reklama

Smrtící exploze při koncertu v manchesterské aréně byla zvlášť strašlivá a zločinná, protože "útok byl patrně veden úmyslně na mladé lidi", řekl dnes australský premiér Malcolm Turnbull.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert na twitteru uvedl, že kabinet myslí na mrtvé, utrpení zraněných a ty, kteří stále hledají své blízké.

Britská ministryně vnitra vnitra Amber Ruddová prohlásila, že šlo o "barbarský útok, úmyslně namířený proti zranitelné části naší společnosti".

Exploze nastala v závěru koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové. Odsoudila ji proto také řada umělců, včetně Christiny Aguilerové, Pink nebo Céline Dionové.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky. Zpěvačka je v pořádku.

"Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

Na improvizované tiskové konferenci zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins potvrdil dřívější informace britských médií o počtu mrtvých a zraněných. Zraněné ošetřují zdravotníci v šesti nemocnicích, uvedl.