Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Trump ostře odsoudili útok v Manchesteru. Při výbuchu umíraly i děti

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Manchester/Moskva - 22 mrtvých včetně dětí si vyžádal v noci na dnešek teroristický útok v multifunkční hale v Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová. Útok odsoudila řada světových státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Výbuch nastal ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál v pondělí po 22:30 místního času (23:30 SELČ) krátce poté, co vystoupení skončilo. Zda pachatel jednal sám, nebo byl členem nějaké skupiny, policie zatím neví. Při explozi ale sám zahynul, uvedl policejní šéf Ian Hopkins. Zda je pachatel započítán do celkového počtu mrtvých, není jasné. Veřejnost policista požádal, aby nespekulovala o totožnosti podezřelého.

Atentát při koncertě označil Putin za "cynický a nelidský". Dodal, že je připraven více spolupracovat s Británií na boji proti terorismu, a to jak na bilaterální, tak mezinárodní úrovni. Z prohlášení Kremlu citovala agentura AFP. Putin také vyjádřil britské premiérce Therese Mayové "upřímnou soustrast". "Doufáme, že strůjci útoku neujdou trestu, jaký si zaslouží," uvádí se v prohlášení.

"Stojíme v naprosté solidaritě s lidem Spojeného království," uvedl Trump. Pozůstalým obětí i zraněným vyjádřil "nejhlubší soustrast". Terčem útoku podle něj byly "nevinné děti". "Naše společnost nemůže dál tolerovat pokračování tohoto krveprolití," uvedl Trump, který je nyní v Izraeli.

Teroristy je podle něj třeba "navždy vypudit z naší společnosti". Jejich ideologii, kterou označil za "podlou", je nutné "zcela vyhladit". "Všechny civilizované národy se musí spojit, aby ochránily lidský život a posvátné právo našich občanů žít v bezpečí a míru," dodal americký prezident.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Donald Trump Vladimír Putin Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy