Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno kvůli Turecku: Ankara vetuje spolupráci NATO s Rakouskem, Vídeň zuří

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Londýn - Zpravodajský server BBC informuje o tom, že Turecko vetuje spolupráci NATO s Rakouskem a blokuje tak zároveň spolupráci Severoatlantické aliance s 41 zeměmi. Rakousko sice členem Severoatlantické aliance není, ale úzce s ní spolupracuje, například nasadilo 400 vojáků do Kosova. Vídeň turecké veto odsoudila jako "nezodpovědné".

Turecko poskytuje po Spojených státech alianci nejvíce vojenské síly, kdežto Rakousko členem NATO není. Podle BBC jde o o odplatu za to, že se Vídeň snaží zamezit vstupu Ankary do Evropské unie. Dobře informovaný zdroj stanici řekl, že zvýšené napětí mezi Tureckem a Rakouskem v podstatě zamezilo minulý rok jakékoli spolupráci mezi NATO a Vídní.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Rakousku připisuje vinu za chladné vztahy Bruselu a Ankary. Veto ovlivnilo také veškerá partnerství aliance, včetně těch s několika bývalými sovětskými státy.

„To, jak Turci v rámci aliance jednají, silně odsuzuji. Vůči Rakousku je to chování nezodpovědné a jen se tím posiluje mé přesvědčení o tom, že Turecko do EU rozhodně nepatří," uvedl v prohlášení zaslaném BBC rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Ankara podle něj v tomto ohledu ohrožuje evropské bezpečnostní zájmy. „Blokování Rakouska se dlouhodobě odráží na mírové misi na západním Balkáně," uvedl Doskozil.

Vzhledem k tomu, že turecké veto blokuje zároveň už několik měsíců spolupráci se čtyřicítkou zemí, rozhodly se členské státy reformovat fungování partnerství bloku. „Spolupráce aliance s partnerskými zeměmi se bude plánovat individuálně, a nikoli kolektivně. Tím se znatelně snížilo riziko zablokování partnerského programu," uvedl zdroj BBC.

NATO o 28 členech se má sejít na summitu tento čtvrtek ve svém bruselském ústředí. Očekává se, že hlavními tématy diskuzí bude boj proti terorismus a sdílení finanční zátěže.

Témata:  Turecko Rakousko EU NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy