Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál WHO: Za cesty utrácí víc než za boj s AIDS, tuberkulózou a malárií dohromady

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Ženeva - Na veřejnost se dostaly interní dokumenty Světové zdravotnické organizace (WHO). Vyplývá z ních, že na cestovní náklady šlo víc peněz než na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii dohromady.

Obvinění přichází v době, kdy organizace přidružená k OSN žádá další miliony na pomoc Somálsku a Jemenu.

WHO utrácela ročně kolem 200 milionů dolarů (téměř 4,72 miliardy Kč) na cestovní výdaje. Na boj s AIDS a žloutenkou dala loni přibližně 71 milionů dolarů. Na potlačení malárie ve stejné době věnovala 61 milionů dolarů a na zastavení šíření tuberkulózy 59 milionů.

Důvěrná 25stránková zpráva uvádí, že mezi zaměstnanci WHO, kteří nejvíc utráceli za dopravu, je na druhém místě odcházející generální ředitelka Margaret Chanová. Ta často létala nejdražší první třídou, sdělily AP tři zdroje, které si přály zůstat v anonymitě kvůli strachu z možné ztráty zaměstnání. WHO odmítla žádost AP o rozhovor s Chanovou, organizace ale tvrdí, že ředitelka létala levnější ekonomickou třídou.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic vydá za cestovné ročně kolem 43 miliónů dolarů. Má přitom 37.000 (spolu)pracovníků oproti 7000 zaměstnanců WHO. Roční rozpočet WHO činí zhruba dvě miliardy dolarů (47,25 miliardy Kč).

WHO se ale zastal Michael Osterholm z univerzity v americké Minnesotě. Podle něj není problém v rozpočtu na cestovné, ale v tom, že organizace dostává málo na boj s nemocemi, což vytváří onen znepokojivý kontrast.

Témata:  WHO Lékaři bez hranic nemoc lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy