reklama

V úterý Duterte zavedl 60denní stanné právo na Mindanau, kde se vládní vojáci převážně katolických Filipín střetli s radikály napojenými na Islámský stát (IS). Boje se odehrály a stále pokračují ve městě Marawi, kde islamisté zadržují kněze, deset věřících a tři církevní pracovníky.

Prezident sdělil, že islamisté nejspíš sťali policejního ředitele z města Malabang na ostrově Mindanao. "Mohl bych na ochranu obyvatelstva vyhlásit stanné právo po celé zemi," citovala Duterteho agentura AFP.

V jihofilipínské provincii Mindanao žije silná muslimská menšina. Působí tam či donedávna působilo i několik islamistických povstaleckých skupin jako Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů (MILF).

Duterte se kvůli násilnostem předčasně vrátil z návštěvy Ruska. "Moskva zatím nejedná o dodávkách zbraní na Filipíny," řekl šéf ruské státní exportní firmy Rosoboronexport Alexandr Michejev na mezinárodní konferenci vysokých bezpečnostních představitelů, která se konala v ruském městě Zavidovo.

"Konala se návštěva (prezidenta Filipín), během které se zjistilo, že poptávka zde je. Společně s federální službou pro vojensko-technickou spolupráci budeme projednávat konkrétní kroky. Budeme se zabývat možnostmi našeho průmyslu a s výrobci pak hledat zdroje financování a termíny dodávek," řekl Michejev.

S ohledem na teroristické útoky na Filipínách země bude mít podle Michejeva zájem především mobilní bojové prostředky, zbraně a munici. Dodal navíc, že Rosoboronexport může nabídnout dostatečně velký počet odpovídající vojenské techniky.