Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler za I. světové války? Outsider, který neotevře ani konzervu. Nemá vůdcovské kvality!

Adolf Hitler zachycen na fotografii 2. srpna 1914 v Mnichově.
Adolf Hitler zachycen na fotografii 2. srpna 1914 v Mnichově.
Foto: National Archives

Adolf Hitler, samotářský outsider, který prošel první světovou válkou na míle daleko od nebezpečí. Je tomu skutečně tak? Je pravda, že právě v této válce si začal uvědomovat své ambice a zde odstartoval svou ctižádostí cestu svého osudu. Pokusíme se vám představit budoucího světového nacistického tyrana v době, o které jste možná tolik nevěděli.

Pojďme se podívat na nejrůznější stránky jeho osobnosti, kterou zachytil britský autor Patrik Delaforce, o nichž jste patrně dosud neměli tušení. Dne 5. února 1914 se Hitler objevil před odvodní komisí v rakouském Salzburku, kde podstoupil lékařskou prohlídku. Rozhodnutí znělo: „Nezpůsobilý pro výkon vojenské služby ani pro službu v pomocných sborech. Důvod: příliš slabý. Neunese výzbroj.“ To byl hlavní důvod, proč se vrátil do Mnichova, kde jej také 2. srpna zachytila optika jednoho z fotografů v rozradostněném davu na Odeonsplatzu v  Mnichově. To bylo pět dní, co začala "velká" válka (před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka) a budoucí vůdce německého národa uvedl: Moje srdce se naplnilo hrdostí a radostí, stejně jako srdce milionů dalších lidí.

Do armády ale chtěl. Napsal proto petici bavorskému králi, v níž jej požádal o povolení, aby mohl sloužit v bavorské armádě, přestože je rakouský občan. Dostalo se mu kladné odpovědi a tak nastoupil k 16. záložnímu pěšímu pluku bavorské armády. Jeho pluku velel plukovník List a Hitler k této události napsal: „Byla to nejlepší a nejnezapomenutelnější doba celé mé pozemské existence.“ Svobodník Hitler začal sloužit jako kurýr či posel mezi velitelstvím pluku a čelními liniemi. Zajímavé je, že mezi vojáky, se kterými sloužil včetně jeho velících důstojníků, bylo mnoho Židů. V prosinci roku 1914 obdržel řád Železného kříže druhého stupně, v květnu roku 1918 obdržel ocenění velitele pluku za statečnost a dne 4. srpna téhož roku získal řád Železného kříže prvního stupně, jenž byl jen zřídka kdy udělován služebně mladším vojákům nedůstojnických hodností. A právě tato vyznamenání dostal na doporučení židovského pobočníka velitele pluku Huga Gutmanna, který později napsal: Neměl žádné vůdcovské kvality.“Pro spolubojovníky z pluku byl však Hitler samotářský outsider, kterému téměř nikdy nehrozilo žádné větší nebezpečí a který většinu svého volného času strávil malováním obrazů a četbou politických knih. Často se také stával terčem posměchu. Podle jedné z ironických poznámek, které se v dokumentech objevují, měli vojáci z pluku dokonce za to, že by Hitler vyhladověl i v konzervárně, protože by si bajonetem nedokázal žádnou z konzerv otevřít.

V říjnu 1916 byl lehce zraněn u Le Barque, díky čemuž byl hospitalizován v nemocnici v Beelitzu poblíž Berlína. Poté prošel po boku velitele Lista ještě mnoha bitvami. V březnu roku 1916 byl povýšen do hodnosti desátníka. Poté v roce 1918 následovalo další zranění nedaleko města Ypres, když se dostal do palby britského dělostřelectva, jenž Němce decimovalo plynovými granáty. Dočasně přitom přišel o zrak. Nejbližšími druhy mu byli Ernst Schmidt a Heinrich Bachman. U téhož pluku sloužil dokonce i Rudolf Hess, který byl později známý svou krutostí. Hitler byl stále považován za „samotáře“, kupodivu však za statečného a svědomitého.

Témata:  Adolf Hitler II. světová válka nacisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy