Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu zemřeli tři bojovníci Talibanu, zabil je americký dron

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Péšavár – Při útoku amerického bezpilotního letounu dnes v Afghánistánu zemřeli tři bojovníci radikálního hnutí Taliban. Podle agentury AFP je v tuto chvíli v Afghánistánu kolem 8400 amerických vojáků, kteří radí místním vojenským složkám a podporují je v tažení proti Talibanu a proti organizaci IS.

Agentuře AP to řekl pákistánský vládní zdroj. Stroj zaútočil v afghánské provincii Chóst ve vesnici Guruvak na hranici s Pákistánem. Informaci následně potvrdil místní velitel Talibanu s tím, že dron napadl stanoviště Talibanu.

Zpravodajský web Khaama Press uvádí, že je Taliban viněn až z poloviny vražd civilistů v Afghánistánu. Mezi 1. lednem 2016 a 31. prosincem 2016 zdokumentovala mise OSN v Afghánistánu zabití 11.418 civilistů. Až 61 procent z těchto případů mají podle OSN na svědomí protivládní síly.

Země se po odchodu většiny zahraničních bojových jednotek potýká s mnoha politickými a bezpečnostními problémy. Islamistické hnutí Taliban usiluje o svržení afghánské vlády, na jihu země také působí nová teroristická skupina, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Témata:  Afghanistán Tálibán USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy