Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Manchesteru cestoval přes Prahu

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Londýn/Berlín - Podle informací německého listu Der Tagesspiegel přiletěl útočník z britského Manchesteru Salman Abedi do tohoto města 18. května z německého Düsseldorfu, kam přicestoval z Libye přes Prahu.

Německé úřady podle Der Tagesspiegel vyšetřují, zda měl Abedi vazby na německé extremisty. Podle serveru týdeníku Focus jde především o možné kontakty ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, v níž v rámci Německa žije nejvíce islamistů.

Jak dlouho Abedi v Německu pobýval a jestli se zde s někým setkal, zatím není jasné. V Düsseldorfu, kde byl jen čtyři dny před pondělním útokem, mohl podle deníku také pouze přestupovat a celou dobu se zdržovat v tranzitním prostoru letiště. Server Focus připomíná, že jeho jméno nebylo na žádném seznamu mezinárodně hledaných nebo sledovaných osob. Web také uvádí, že Abedi byl v Německu v minulosti přinejmenším ještě jednou, a to v roce 2015, kdy z Frankfurtu nad Mohanem odletěl do Británie. Předtím byl zřejmě na výcviku v Sýrii.

Kolem pohybu Abediho však panuje řada nejasností. Zatím není zřejmé, co přesně dělal před atentátem v Libyi, odkud pochází jeho rodina. Bezpečnostní činitelé nyní pátrají, zda se v této severoafrické zemi nesetkal s příbuznými nebo osobami z takzvaného Islámského státu, který se k útoku v Manchesteru přihlásil. Prověřuje se také, z jakého letiště Abedi odcestoval do české metropole.

"Bezpečnostní informační služba se těmito závažnými informacemi zabývá v prioritním režimu. Jsme v intenzivním kontaktu se zahraničními partnery a sdílíme s nimi veškeré informace," řekl dnes Ladislav Šticha, mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS).

"Informováni budou průběžně i zákonem jmenovaní adresáti našich zpravodajských informací," dodal. Blíže se k případu nechtěl vyjadřovat s odkazem na jeho citlivost. BIS podle něj nechce ohrozit práci svých britských kolegů.

České bezpečnostní složky "dosud nemají" podle českého ministra vnitra Milana Chovance informaci o tom, že by Abedi letěl do Německa přes Prahu. "Prověřujeme ji," napsal Chovanec na twitteru.

Podle zpravodajského serveru stanice Sky News měl Abedi vazby na manchesterskou buňku teroristické organizace Islámský stát (IS) a dobře se znal s jedním z nejaktivnějších místních náborářů IS Raphaelem Hosteym. Server se odvolává na zdroje z protiteroristických úřadů.

Abedi podle Sky News vyrůstal ve stejném bytovém komplexu jako skupina mladých mužů, kteří se vzájemně radikalizovali. Někteří z nich odjeli do Iráku a Sýrie bojovat na straně IS. S Hosteym, který údajně financoval mnoho rekrutů IS, navštěvoval Abedi stejnou mešitu. Hostey byl patrně zabit loni v Sýrii, uvádí Sky News.

Server také přinesl záběry z bezpečnostní kamery v obchodním domě v Manchesteru, na nichž je podle něj zachycen Abedi minulý pátek krátce poté, co si koupil batoh použitý při útoku.

Témata:  Salman Abedi Německo Česká republika letectví a letadla

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy