Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V italské Taormině začal summit G7: Macron už slíbil Mayové pomoc v boji s terorismem

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Taormina (Itálie) - V Itálii dnes začíná summit G7. Francouzský prezident Emmanuel Macron před zašátkem jednání slíbil britské premiérce Therese Mayové všestrannou podporu v boji proti teroristům.

Macron kondoloval Mayové po teroristickém útoku v Manchesteru, při němž v pondělí přišlo o život 22 lidí. "Francie dobře ví, co jsou teroristické útoky. Tento týden došlo k jednomu z nejhorších," řekl prezident.

Mayová prohlásila, že se těší na besedy v rámci skupiny G7 "o tom, jak společně porazit terorismus". Podle členů britské delegace chce předsedkyně vlády na summitu varovat, že po ztrátě území v Sýrii a Iráku se hrozba Islámského státu v Evropě zvyšuje, nikoli snižuje. Aktivity se přitom přesouvají z bojiště na internet.

Macron britskou premiérku upozornil, že do jednání o odchodu Spojeného království z Evropské unie vstoupí EU jednotná. "Francie a Británie ale budou dál těsně spolupracovat ve všech oblastech včetně hospodářství, bezpečnosti a diplomacie," konstatoval.

Na summitu bude pozornost upřena hlavně na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se rozchází v názorech s ostatními vrcholnými představiteli u řady témat. Trump má vstřícnější vztah k Rusku, naopak odmítavěji se staví k boji proti globálnímu oteplování a k redukci využívání fosilních paliv. Kladně není příliš hodnocena Trumpova protiimigrační politika či jeho ochranářské tendence v ekonomice.

Italský premiér Paolo Gentiloni podle agentury ANSA řekl, že jednání nebudou jednoduchá, ale že se hostitelská Itálie bude snažit, aby byla užitečná a přínosná. "Pokusíme se společně sladit postoje," upozornil šéf italské vlády ve čtvrtek na bruselském summitu NATO.

Témata:  G7 Itálie Emmanuel Macron Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy