Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký průzkum o NATO? Jakou má pověst v Evropě a USA? A jsou země ochotny bránit své spojence?

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Evropská víra v americkou vojenskou podporu zůstává i přes nástup prezidenta Donalda Trumpa téměř beze změny. V severní Americe i v Evropě je vnímání Severoatlantické aliance (NATO) lepší než v loňském roce. Na svých stránkách to uvádí výzkumné centrum Pew Research Center.

V současné době se na NATO dívá pozitivně asi šest z deseti Američanů, v polovině roku to byla asi polovina Američanů. Podpora NATO dále posílila také v Kanadě, Německu, Nizozemsku a Polsku. A po prudkém poklesu před rokem vyjadřují v současné chvíli příznivý pohled na bezpečnostní alianci také Francouzi.

Přestože Trump před nástupem do funkce označil NATO za zastaralé a zpochybnil to, zda budou USA ochotné ctít svůj závazek týkající se obrany svých spojenců v NATO, většina Evropanů je i nadále přesvědčena, že Washington dodrží zásady vzájemné obrany. Na otázku, zda by USA použily vojenskou sílu k obraně člena NATO v případě napadení ze strany Ruska, většina oslovených ze zkoumaných zemí řekla, že si myslí, že ano.

Navzdory výroku Trumpa, že americká ochota bránit spojence mohla být podmíněna úrovní jejich výdaji na obranu, 66 procent dotazovaných ze sedmi zemích věří, že Washington by použil vojenskou sílu k obraně partnera z NATO, pokud by se zapojil do vážného vojenského konfliktu s Ruskem. Většina Američanů (62 procent) je také přesvědčena, že USA by měly vojensky bránit spojence v NATO, pokud se zaplete do ozbrojeného konfliktu s Ruskem.

Ostatní země se ale do pomoci spojencům tak nehrnou. Když byly respondenti tázáni, za by jejich země měla bránit spojence z NATO, souhlasilo 72 procent Nizozemců, 62 procent Poláků, 58 procent Kanaďanů a 53 procent Francouzů. Ale třeba v Německu to bylo jen 40 procent. „Ve většině sledovaných zemí platí, že čím více lidí vnímá Rusko jako hlavní hrozbu, tím větší je jejich vůle bránit cenného partnera,“ uvádí Pew Research Center.

Průzkum Pew Research Center se uskutečnil od 16. února do 10. dubna 2017 a zapojilo se do něj 9,761 respondentů z USA, Kanady, Francie, Německa, Nizozemska, Polska, Španělska, Švédska a Spojeného království.

Podporu NATO vyjádřilo celkem 62 procent Američanů a 66 procent Kanaďanů. V Evropě má aliance největší podporu mezi Poláky (79 procent) a Nizozemci (79 procent), v Německu je to pak 67 procent, ve Francii 60 procent, v Británii 62 procent. Nejmenší podporu má NATO ve Španělsku (45 procent).

Švédsko sice členem aliance není, v poslední době se ale v zemi vedou debaty o možném vstupu. Podle posledního průzkumu je pro vstup 47 procent Švédů, loni to bylo o 2 procenta méně. Proti je pak 39 procent, loni to bylo 44 procent. Zhruba 14 procent odpovědělo, že neví.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA Kanada

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy