Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tripolisu se střetly bojovníci milic, zemřelo nejméně 28 lidí

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - Nejméně 28 mrtvých a přes 130 raněných si vyžádaly dnešní ostré boje mezi milicemi v libyjské metropoli Tripolis, informovala agentura AP s odkazem na mluvčího ministerstva zdravotnictví.

V rezidenčních čtvrtích se střetly ozbrojené síly loajální vládě národní jednoty, již podporuje i mezinárodní komunita, a - podle neupřesněných místních zdrojů - milice samozvané vlády národní záchrany, blízké islamistům. Ta také sídlí v Tripolisu, ale nemá pod kontrolou žádnou relevantní instituci.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se může počet obětí ještě zvýšit, protože někteří ranění jsou v kritickém stavu a s některými nemocnicemi se nelze spojit.

Agentura AFP informovala, že ozbrojená skupina blízká vládě národní jednoty se dnes zmocnila vězení na jihu Tripolisu, kde jsou uvězněni hlavní představitelé režimu autokratického vůdce Muammara Kaddáfího. Při útoku zahynuli údajně dva dozorci, další osud vězňů není známý.

Mezinárodně uznaná vláda bojuje o moc ještě s kabinetem na východě Libye, který je spojený s generálem Chalífou Haftarem. Ten ale na začátku května souhlasil, že s premiérem mezinárodně uznané vlády Faízem Sarrádžem začne spolupracovat na vyvedení země z krize.

Témata:  Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy