Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální islamistická skupina Ansar aš-Šaría se rozpadla, důvodem jsou těžké ztráty v boji

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Tripolis - Radikální milice Ansar aš-Šaría v Libyi oficiálně oznámily své rozpuštění. Skupina byla na seznamu teroristických organizací kvůli útokům na americký konzulát v Benghází z 11. a 12. září 2012.

Při prvním útoku zahynuli dva Američané včetně velvyslance Chrise Stevense, který byl v Benghází ten den na návštěvě. Při druhé akci přišli o život dva američtí bezpečnostní pracovníci konzulátu.

Skupina Ansar aš-Šaría vládla od července 2014 v druhém největším městě v zemi Benghází. Tam posléze bojovala s Libyjskou národní armádou (LNA) generála Chalífy Haftara.

Milice v sobotu uvedly, že o svém rozpuštění rozhodly kvůli těžkým ztrátám na bojišti. V prohlášení Ansar aš-Šaría rovněž vyzvala revoluční síly v Benghází, aby se spojily a vytvořily jednotnou frontu.

Dva hlavní protagonisté konfliktu v Libyi, Haftar stojící v čele LNA a Faíz Sarrádž, premiér tripoliské vlády podporované OSN, se začátkem měsíce domluvili, že se spolu pokusí situaci na jihu země zklidnit. O moc se přetahuje také řada uskupení a bojůvek včetně Islámského státu.

Témata:  Libye terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy