reklama

Muslim psychiatr Ahmed se narodil v Bangladéši, ale žije v Austrálii. Po teroristickém útoku v Manchesteru vyzval k omezení islámské migrace a tvrdí také, že koncept multikulturalismu selhal. Jeho slova cituje server Daily Mail.

Tanveer Ahmed, který provozuje praxi v Sydney, říká, že po útoku, při kterém zemřelo ve Velké Británii 22 lidí, veřejnost má právo být znepokojena islamistickým extremismem. „Krátkodobá reakce spočívající v omezení islámské imigrace je rozumná a podporovaná většinovým stanoviskem celé Evropy podle únorového průzkumu Chatham House,“ tvrdí.

Doktor Ahmed, který je autorem několika knih, také se zaměřil na média, která používají výraz „krajně pravicové strany“ pro partaje, které chtějí omezit imigraci. Poukazuje, že stran, které jsou takto označovány, „směšně přibývá“. „Jak mohou skupiny, které jsou demokratické, nenásilné a přitahují podporu více než jedné třetiny populace, být označovány za 'krajní pravici',“ nechápe muslim.

Lékař, který pracoval také jako televizní novinář stanice SBS, také citoval průzkum zveřejněný v září 2016, podle kterého 49 procent respondentů podporuje zákaz muslimské migrace do Austrálie. Paradoxní se pak může zdát informace, že Ahmed dlouhodobě pomáhá přistěhovalcům v Austrálii.

Útok spáchaný Salmanem Abedim, který pocházel z Libye, podle něj ukazuje na výzvy spojené s integrací. „Abedi se narodil a vyrůstal v Británii, ale nikdy necítil být Britem,“ řekl Ahmed. „Jejich integrace a zajištění jejich sociálního úspěchu je prostě těžší, než tomu bylo před několika desítkami let, kdy došlo k nadbytku nekvalifikované pracovní síly,“ řekl. 

Dodal, že mnoho muslimů soucítí s „cíli a odůvodněním“ islamistů, kteří podporují právo šaría, tedy právní systém, který sekulární muslimové odmítají. Ahmed, otec dvou dcer, řekl, že to vysvětluje, proč se útočník zaměřil na koncert spíše určený pro dívky.

„Místo útok je symbolické," řekl Ahmed. „Koncert pro dospívající dívky v jejich rozvíjející se sexualitě, kde jsou do značné míry bez doprovodu svých otců, by neměl být silnější jiskrou pro morální rozhořčení islamistů,“ dodal.