Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ramadán v Palestině: Soudce zakázal rozvody, půst a zákaz kouření způsobují nepřiměřená rozhodnutí

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh - Rozvodovost Palestinců v posledních letech roste, z velké části kvůli těžké ekonomické situaci rodin. Soudci palestinských náboženských soudů proto dostali dnes pokyn, aby během ramadánu manželství nerozváděli.

Vyzval je k tomu jejich nadřízený Mahmúd Habáš. "V některých vztazích mohou vznikat problémy proto, že lidé během postního měsíce nejí a nekouří. Pak mohou činit ukvapená a nepřiměřená rozhodnutí," vysvětlil Habáš. Dodal, že jeho rozhodnutí bylo vedeno zkušenostmi z předchozích let.

V roce 2015 se v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu rozvedlo přes 8000 párů, uzavřeno bylo na 50.000 manželství. V Palestině jsou možné pouze náboženskými soudy uzavřené sňatky či rozvody.

Během měsíce ramadánu, který ve většině muslimských zemích zemí začal v sobotu, v jiných dnes, drží muslimové půst od rozednění do setmění. Výjimky jsou povoleny pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy či malé děti.

Ramadán je jedním z pěti pilířů islámu a má sloužit k přiblížení člověka k Bohu a sebereflexi. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán. V době ramadánu se nemá válčit a muslimové se mají věnovat četbě koránu a náboženskému rozjímání.

Témata:  ramadán Palestina muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy