Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová jednala s Erdoganem o základně v Turecku, problémy ale nevyřešili

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německo se za dva týdny definitivně rozhodne, zda z turecké letecké základny Inçirlik stáhne své vojáky. O problému ve čtvrtek na okraj summitu NATO v Bruselu jednala německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Výsledek nulový.

Na tureckých základnách Inçirlik a Konya je kromě vojáků řady dalších členských zemí NATO také zhruba 270 německých vojáků. Bundeswehr se účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti Islámskému státu.

Tento týden odřekla skupina německých poslanců návštěvu Turecka poté, co jim Ankara sdělila, že jim neumožní uskutečnit velkou část plánovaného programu. Parlamentní delegace se měla setkat s tureckými vládními i opozičními poslanci, se zástupci turecké diplomacie, občanské společnosti nebo kurdské menšiny. V polovině května Turci poslancům zakázali vstup na Inçirlik.

Debata o odvolání německých vojáků z Turecka se vede kvůli napjatým vztahům Ankary a Berlína už delší dobu. Německé ministerstvo obrany proto již v březnu vytipovalo osm náhradních míst, odkud by bundeswehr mohl dál pomáhat v boji proti IS. Na seznamu vhodných míst se ocitly například Jordánsko, Kuvajt či Kypr.

Vztahy mezi spojenci z NATO Německem a Tureckem se v posledních letech kvůli sérii incidentů značně zhoršily. Naposledy před časem diplomatická roztržka vypukla poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území.

Už dříve vztahy narušila například i satirická báseň německého komika Jana Böhmermanna, který si tropil posměch z tureckého prezidenta Erdogana, nebo rezoluce německého parlamentu o arménské genocidě.

Témata:  Německá armáda Turecko Německo Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy