Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská armáda naplánovala úder v Afghánistánu. Osvobodili rukojmí zajaté Talibanem

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - V jihoafghánské provincii Hílmand bylo osvobozeno 11 rukojmích, které zajal Taliban. Na záchranné operaci se podíleli polští a afghánští vojáci speciálních sil za podpory amerických vrtulníků.

Mezi zajatci Talibanu byli dva vojáci, čtyři policisté a pět civilistů; všichni Afghánci. "Ti lidé byli po čtyři měsíce vězněni, biti a mučeni. Zacházeli s nimi strašně, čelili hrozbě smrti," prohlásil polský ministr obrany Antoni Macierewicz. na tiskové konferenci ve Varšavě.

Osvobozovací akce, podniknutá v posledních dnech, představovala podle Macierewicze velký úspěch afghánských speciálních sil, protože byly s to dobýt povstalecké vězení v provincii, kde o sobě Taliban dává nejvíce vědět. Svědčí podle něj o tom, že vládní síly jsou s to samostatně bojovat proti teroristům.

Bojová mise polských jednotek ze sil NATO v této středoasijské zemi skončila v roce 2014 a z Poláků zde zůstali jen "poradci" z řad speciálních sil. Hlavním úkolem asi 200 stovek polských vojáků je podle dostupných údajů výcvik afghánských vojáků na základnách po celé zemi.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Afghánský prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban, které usiluje o svržení afghánské vlády, a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Témata:  Afghanistán Tálibán únos / rukojmí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy