Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS posiluje vliv také v Somálsku. Jaká je šance na porážku nových nepřátel?

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mogadišu – Boj proti teroristické skupině Islámský stát (IS) probíhá zejména v Iráku a Sýrii. Vysoký představitel somálské zpravodajské služby, Abdi Hassan Husajn, ale podle serveru Voice of America varuje, že IS v Somálku výrazně nabývá na síle.

Jak server vysvětluje, minulý rok měla somálská frakce podporující IS pouze 20-30 členů, jejich počet se ale od té doby zpětinásobil.

Islámský stát také podle Husaja začal tuto frakci podporovat včetně posílání vojenských a finančních zásob z Jemenu, kde IS také má zastoupení. Jedná se například o zbraně, ale také o výcvikové agenty.

Husajn varuje, že sílící přítomnost IS v zemi představuje velké nebezpečí. Příležitost na potlačení vlivu této teroristické organizace podle něj již pominula.

Varuje také, že se země nebude schopna s IS vypořádat vojensky a je proto nutné zahájit ideologický boj. „Mladí, které sem posílají, jsou pro ně přínosem, ale jsou svedeni z cesty; musí být zachráněni před ubližováním jiným i sobě," varuje Husajn.

„Je třeba je konfrontovat ideologicky. Musí jim být ukázána jiná ideologie, musí dostat příležitost organizaci opustit, získat ochranu před stíháním," dodává.

Témata:  Somálsko terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy