Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další americké vojenské dobrodružství? Trump něco chystá, varuje deník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Stěží se nelze ubránit znepokojivému, ba dokonce skličujícímu pocitu déjà vu, když Pentagon prosazuje svůj požadavek na zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu, konstatuje editorial serveru New York Times. Prestižní deník v něm připomíná, že USA strávily už 16 let bojem v této nejdelší válce ve své historii, která stála více než 800 miliard dolarů a vyžádala si na 2.000 amerických životů.

Konflikt, který se měl chýlit ke konci

V Afghánistánu přesto nepanuje mír a zdá se, že vše se vrací ke starému, varuje newyorský deník. Poukazuje, že iniciativu opět převzal Taliban, útočí, jak se mu zlíbí, a rozšiřuje své kontrolované území, zatímco své opěrné body v zemi drží i další extremistické skupiny, Al-Káida a Islámský stát.

Nyní v Afghánistánu působí zhruba 8.400 amerických vojáků, přičemž americké vojenské velení žádá o jejich posílení až o 5.000 mužů, byť argumentuje, že jde jen o mírný, minimální nárůst, shrnuje editorial. Zdůrazňuje však, že navržené číslo by rozšířilo americký kontingent o téměř 60%, což představuje výrazný vklad do konfliktu, který se podle předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy měl blížit ke konci.

Pro americké vojenské velitele není nezvyklé žádat více vojáků a zbraní pro dosažení vítězství, připomíná vlivný server. Pokládá však otázku, zda půjde skutečně o rozhodující rozdíl. "Jak může 3.000 či dokonce 5.000 dalších amerických vojáků zajistit vítězství, když Spojené státy měly jednu dobu v Afghánistánu téměř 100.000 mužů a nedokázaly porazit Taliban a zemi stabilizovat?" ptá se New York Times s tím, jak by mělo ono vítězství vlastně vypadat.

Velitelé svůj návrh předložili prezidentu Donaldu Trumpovi, který se k němu zatím nevyjádřil, uvádí prestižní deník. Kritizuje, že navzdory nákladům 3,1 miliardy dolarů za každý měsíc americké přítomnosti není Afghánistán mezi Trumpovými prioritami a zdá se, že není ani na jeho pomyslném radaru. Konfliktu se dostávalo malé pozornosti již během prezidentské kampaně a Trump si jeho existenci připomněl teprve minulý týden na setkání s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním, během něhož chválil jeho vedení a statečnost afghánských vojáků, dodává editorial.   

Bílý dům je v otázce údajně rozdělen, přičemž někteří experti tvrdí, že více amerických vojáků by umožnilo americkým poradcům vycvičit větší počet afghánských jednotek a přesunout americké vojáky blíže bojovým liniím, poukazuje New York Times. Vysvětluje, že Afghánci stále potřebují pomoci s takovými základy jako jsou údržba vozového parku, dodávky munice a paliva jednotkám v poli či administrace žoldu, nemluvě na práci tajných služeb.

Vojenské řešení neexistuje  

"Washington dospěl dávno k závěru, že o vojenském řešení nelze uvažovat," píše vlivný server. Navýšení vojáků podle něj proto může koupit čas, než dojde k nevyhnutelnému - k politické dohodě mezi Talibanem a afghánskou vládou. Byť předchozí snahy zahájit příslušná jednání neuspěly, někteří experti podle New York Times uvádějí, že existují náznaky o ochotě Talibanu vyjednávat, pokud se ocitne pod vojenským tlakem afghánských a amerických sil.

To si nicméně žádá koordinovanou strategii, která zahrnuje vojenské, diplomatické a ekonomické iniciativy, soudí newyorský deník. Podle něj však neexistuje ani náznak, že by na mnoha frontách zkoušená Trumpova administrativa - vedená prezidentem bez zkušenosti s vládnutím a s malým počtem zkušených zahraničněpolitických expertů na důležitých pozicích - začala takovou strategii alespoň vytvářet.    

Nejednotné afghánské vedení mezitím stále vykazuje mnoho závažných nedostatků, poukazuje New York Times s tím, že v zemi bují korupce a heroin je hlavním exportním produktem. Pákistán představuje nadále problematického souseda a snaží se vykompenzovat indický vliv v Afghánistánu tím, že poskytuje útočiště a další formy podpory militantům, kteří v Afghánistánu bojují, připomíná editorial.

Během své kampaně Trump vykazoval tendence odmítat rozsáhlá zahraniční dobrodružství, zdůrazňuje vlivný deník. Soudí, že pokud se nyní rozhodne postavit se na stranu generálů, musí nelézt i cestu, jakou podpoří zlepšení stylu vlády v Kábulu a přiměje Pákistán k větší spolupráci, aby posílení vojsk skutečně přispělo k politickému urovnání. "Jak ukázala historie, bude to těžký úkol," varuje editorial. Dodává, že právě jeho realizací by však Trump měl podmínit další vyslání dalších vojáků do boje.  

Témata:  Afghanistán USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy