Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj musí z internetu smazat film o Medveděvovi

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj musí smazat film, ve kterém obvinil ruského premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a z obohacování se na úkor státu. Dnes o tom rozhodl moskevský soud.

Soudkyně tak vyhověla žalobě ruského podnikatele a miliardáře Ališera Usmanova, který obvinil Navalného z pomluvy a poškození dobrého jména. Navalnyj oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Usmanov podle Navalného filmu de facto podplatil premiéra Medveděva, když fondu Socgozprojekt "daroval" dům s pozemkem o rozloze čtyř hektarů v prominentní moskevské oblasti. Šéfem dozorčí rady fondu je totiž Medveděvův spolužák Ilja Jelisejev. Podle Usmanova se však jednalo o smluvenou výměnu nemovitostí.

Soud uložil Navalnému do deseti dnů kromě filmu o premiérovi smazat i videa, ve kterých označil Usmanova za kriminálníka a obvinil ho z uplácení prvního místopředsedy ruské vlády Igora Šuvalova a z neplacení daní v Rusku, ale ve Švýcarsku. Usmanov navíc podle lídra opozice cenzuruje vydání listu Kommersant, který vlastní.

Navalnyj už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. "Soud mi nařídil odstranit film o Medveděvovi. To je naprosto vyloučené!" napsal na svém twitteru.

Témata:  Alexej Navalnyj Dmitrij Medveděv soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy