Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový trik migrantů? Vymysleli kontroverzní způsob, jak zůstat v Německu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Migranti v Německu se stále více přiznávají k účasti na vážných zločinech v jejich domovských zemích, včetně vraždy, aby se vyhnuli deportaci. Zprávu přinesl server The Daily Caller.

Primárně osoby mužského pohlaví z Afghánistánu, Somálska, Pákistánu a Libye se přiznávají k vraždám jako poslední možnost, jak zůstat v Německu. Lidé z těchto zemí mají malou šanci na ochranu v Německu, pokud jim nehrozí mučení nebo trest smrti při návratu domů. Podle Nadji Nielsenové, mluvčí prokuratury ve městě Frankfurt, proběhlo více než 60 procedur, zabývajících se tím, že žadatel o azyl spáchal trestný čin ve své domovské zemi.

Podle Nielsenové je většina přiznání „ne příliš podrobná, povrchní a nevěrohodná". Přesto prokuratura je podle německého práva nucena to vyšetřit. Deník Frankfurter Rundschau uvádí, že žádné z probíhajících vyšetřování nebylo zatím dokončeno. Šetření je velice obtížné, protože neexistuje příliš způsobů, jak ověřit tvrzení žadatele, aniž by došlo k vyzrazení jeho totožnosti a umístění.

Mnoho afghánských žadatelů o azyl tvrdí, že jsou bývalí členové Tálibánu. „Členství v Talibanu jako takové nemůže vést k kladnému rozhodnutí o žádosti o azyl," řekl mluvčí BAMF (Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky) v dubnu v Die Welt. "Nicméně v případě bezprostředního porušení lidských práv z důvodu předchozího členství je možné v jednotlivých případech uvažovat o udělení ochrany." Německo přijalo od roku 2015 více než milion uprchlíků. V současné době jsou desítky tisíc lidí v procesu deportace zpět do Afghánistánu.

Témata:  uprchlíci Německo migrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy