Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v hotelu v Manile? Podle policie šlo o přepadení kasína, ne útok IS

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Manila - Přinejmenším několik zraněných si dnes vyžádal incident v turisty oblíbeném hotelovém komplexu Resorts World Manila ve filipínské metropoli. Svědci podle agentury Reuters slyšeli střelbu a výbuchy. Policie okolí uzavřela a podle armádního mluvčího má situaci pod kontrolou. Podle agentury AFP se k útoku v Manile přihlásila teroristická organizace Islámský stát. České ministerstvo zahraničí ČTK řeklo, že v tuto chvíli nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

V komplexu, ve kterém jsou kromě několika hotelů také zábavní a nákupní střediska, kasino, kina a restaurace, podle agentury DPA kolem půlnoci místního času (18:00 SELČ) začal střílet ozbrojenec s puškou. To vyvolalo podle videí, které se objevily na sociálních sítích, paniku. Několik lidí se přitom zranilo.

"Slyšel jsem hodně, hodně výstřelů," uvedl Julio Silva. Stanice CNN uvedla, že byli z komplexu evakuováni hosté i zaměstnanci.

Z areálu, který stojí nedaleko vytíženého mezinárodního letiště, vycházíel hustý kouř. Místní hasiči podle agentury Reuters potvrdili, že hoří ve druhém patře budovy.

"Žádáme o modlitby v těžkých dobách, které prožíváme," napsal na twitteru komplex Resorts World.

Podle agentury AFP, která se odvolává na americkou organizaci SITE, která monitoruje činnost islamistů, se k útoku přihlásila organizace Islámský stát. Provedli ho prý "osamělí vlci", kteří organizaci slíbili loajalitu.

Podle šéfa filipínské policie Ronalda dela Rosy ale neexistují důkazy, že by šlo o terorismus, ozbrojenec podle něj nemířil na lidi a policie nemá žádné potvrzené informace o střelných zraněních. Uvedl také, že navzdory původnímu zdání neexistují důkazy, že by incident souvisel s terorismem. Podle něj mohlo jít ve skutečnosti o loupežné přepadení a Islámský stát se k akci možná přihlásil v rámci své propagandy.

Policisté mají podle dela Rosy nyní situaci v komplexu pod kontrolou. Předpokládají, že do kasina v komplexu pronikl pouze jeden muž s puškou. Ozbrojenec podle něj polil hrací stoly benzinem a zapálil, ukradl hrací žetony a prostřelil monitor. Na lidi ale nestřílel. Policie v současnosti nemá žádné potvrzené informace, že by někdo utrpěl střelné zranění, uvedl policejní šéf. Ozbrojenec, který podle něj "vypadal jako cizinec", je ale stále na útěku.

"Nemůžeme říct, že je to teroristický čin... nikoho nezranil," řekl dela Rosa. "Pokud jste terorista, chcete rozsévat teror," dodal.

"V tuto chvíli nepředpokládáme přítomnost Čechů v daném hotelovém komplexu," sdělila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že situace stále není zcela přehledná a ministerstvo je proto v kontaktu s českou ambasádou v Manile. V dobrovolné databázi turistů DROZD registruje ministerstvo 36 Čechů, kteří pobývají na Filipínách, uvedla Valentová.

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedl na twitteru, že je prezident o situaci na Filipínách informován. Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo své občany, aby se oblasti kolem komplexu vyhnuli.

Filipínská armáda od začátku minulého týdne bojuje ve městě Marawi na ostrově Mindanao na jihu země s islamisty spřízněnými s organizací Islámský stát (IS). Na jihu převážně katolických Filipín bojují muslimští separatisté o autonomii od 60. let minulého století.

Témata:  Filipíny Islámský stát terorismus Breaking News

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy