Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak reálná je hrozba masového vyhynutí života na Zemi?

Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Člověk může svou činností způsobit katastrofu
Foto: Pixabay

Lidská činnost může již brzy způsobit vymírání desítek tisíc živočišných druhů – a to už v horizontu několika let. Dojít tak může doslova k „masovému vyhynutí života na Zemi“, varují vědci.

Současná míra vyhynutí ptáků, savců a obojživelníků je podobná pěti světovým masovým událostem vyhynutí za uplynulých 500 milionů let, které pravděpodobně vyplynuly z dopadu meteoritů, mohutné vulkanické činnosti a jiných katastrofických sil, tvrdí experti v článku publikovaném v magazínu Nature. Tyto kataklyzmatické síly podle nich způsobily například vyhynutí dinosaurů. A podobná událost by se mohla velmi brzy zopakovat.

Rostoucí lidská populace, která se zvýšila o 130 procent za posledních 50 let a která do roku 2060 překročí hranici 10 miliard, a s tím spojená rostoucí poptávka po zdrojích bude stupňovat tlak na přírodní svět. Desítky tisíc druhů - včetně 25 procent všech savců a 13 procent ptáků - jsou nyní na pokraji vyhynutí kvůli nadměrnému lovu, pytláctví, znečištění, ztrátě životního prostoru, příchodu invazních druhů a dalších problémů způsobených lidmi.

Vědci tvrdí, že pokračování tohoto procesu není „nevyhnutelné“. Lidé ještě mají čas, aby zvrátili situaci a ochránili prostředí, změnili dietní návyky, nezabírali tolik půdy pro pěstování a výrobu jídla a celkově více chránili přírodu.

„Stále rostoucí a bezprecedentní rozsah a dopad lidské činnosti na souši i v oceánech v posledních několika stoletích výrazně snížil globální biodiverzitu. Existují přesvědčivé důkazy, že ztráta biotopů a fragmentace, nadměrné využívání biologických zdrojů, znečištění nebo klimatické změny vedou ke zvýšení míry globálního vymírání druhů na úrovních, které jsou mnohem vyšší než dříve,“ píší odborníci.

Témata:  příroda lidé živočichové zvířata vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy