Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Londýně: Kolik lidí tuto akci připravovalo? Policejní vyšetřování pokračuje

Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017), autor: Martin Lucas
Dodávka najela do lidí v Londýně (3.6.2017), autor: Martin Lucas
Foto: Twitter

Londýn - V Británii pokračuje vyšetřování sobotního teroristického útoku, který si v centru Londýna vyžádal sedm obětí. Policie sice zabila trojici atentáníků, nelze ale vyloučit, že se na přípravě útoku podílely i další osoby. K činu se v neděli přihlásil Islámský stát (IS).

IS se pravidelně hlásí k odpovědnosti za většinu útoků v západním světě, a to i tehdy, když osamělí útočníci byli pouze inspirováni jeho ideologií, aniž by na IS měli přímo kontakt. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci při činu křičeli: "Toto je pro Alláha".

Policie je přesvědčena, že útočila trojice teroristů a nikdo další. Není si ale zcela jistá, zda atentát nepomáhali připravovat i další radikálové.

Londýn se dnes v rámci plánované návštěvy chystá navštívit francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Ten v neděli uvedl, že mezi oběťmi atentátu je jeden Francouz a že sedm dalších francouzských občanů bylo zraněno. Další potvrzenou obětí je Kanaďanka. Mezi zraněnými jsou podle australského ministerstva zahraničí tři Australané.

Večer se v parku Potters Fields u mostu London Bridge, na kterém útok začal, uskuteční vigilie. Pietní shromáždění svolal londýnský starosta Sadiq Khan.

Témata:  teroristické útoky v Londýně Islámský stát Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy