Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět afrických zemí buduje společné síly na boj proti terorismu

Terorismus
Terorismus
Foto: Reprofoto Reuters

Bamako - Svůj únorový plán na vytvoření společné protiteroristické jednotky pro boj s džihádisty dnes detailněji upravilo pět zemí afrického Sahelu. V Sahelu operuje řada islamistických skupin, z nichž některé jsou napojeny na globální teroristickou síť Al-Káida. 

Nová síla má zahrnovat až 5000 mužů rozdělených do vojenské a policejní složky. Na dnešní schůzce v malijské metropoli Bamaku se na tom shodli ministři zahraničí Mali, Čadu, Nigeru, Mauretánie a Burkiny Faso (G5), uvedl server francouzského rozhlasu RFI.

Zaměří se hlavně na nebezpečnou oblast na hranicích mezi Mali, Nigerem a Burkinou Faso. Policejní složka dostane za úkol potlačit nelegální obchod s drogami, cennostmi a lidmi, který přispívá k financování teroristických organizací.

K plnému nasazení ale jednotka potřebuje ještě čas na výcvik a peníze na provoz, uvedl RFI. S výcvikem pomohou v Mali působící francouzští vojáci, finance na činnost chce G5 získat od Evropské unie. Požadovanou částku zatím skupina vyčíslila na 50 miliónů eur (přes 1,3 miliardy Kč).

V nestabilním Mali působí více než 10.000 příslušníků mírových sil OSN z různých zemí včetně České republiky. Zhruba 70 členů mírové mise OSN (MINUSMA) už zahynulo, což z této mise činí jednu z nejnebezpečnějších v rámci OSN za posledních deset let, uvedl zpravodajský server BBC.

V Mali se v březnu spojily tři hlavní teroristické skupiny s vazbami na Al-Káidu. Novou koalici tvoří organizace Murábitún, Al-Káida v muslimském Maghribu (AQMI) a Ansar Dine.

Témata:  Afrika Al-Káida Mali terorismus

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy