Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černá Hora se stala 29. členem Severoatlantické aliance

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Washington - Černá Hora se v pondělí oficiálně stala 29. členem NATO. Tato balkánská země byla přizvána do NATO v prosinci 2015. Protokol o přistoupení ratifikovali představitelé 28 členských zemí aliance. Jde o první rozšíření aliance od roku 2009, kdy do organizace vstoupily Albánie a Chorvatsko.

Přístupové dokumenty na americkém ministerstvu zahraničí při slavnostním ceremoniálu předal černohorský ministr zahraničí Srdjan Darmanović. Předání dokumentů se rovněž zúčastnili generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, černohorský premiér Duško Marković a náměstek amerického ministra zahraničí Tom Shannon.

„Dnes oslavujeme, že za nás nebude nikdo rozhodovat, jako tomu bylo v minulosti," řekl podle tiskových agentur předseda černohorské vlády Marković při předávání dokumentů.

Podle Stoltenberga vstup Černé Hory do Severoatlantické aliance bude „stabilizovat západní Balkán" a „přinese mír a mezinárodní bezpečnost".

Po Slovinsku a Chorvatsku je Černá Hora třetí někdejší jugoslávskou republikou, která se stává součástí obranné aliance. Stát disponuje asi 2000 vojáky a má přístup k Jaderskému moři. Další země, které mají přístup k tomuto moři, tedy Albánie, Chorvatsko a Itálie, už v NATO jsou.

Vůdci tamní opozice slibují, že pokud se dostanou k moci, vyhlásí o členství Černé Hory v NATO referendum. Obyvatelé Černé Hory, kterých je 620.000, jsou rozděleni na stoupence prozápadní politiky a na ty, kteří věří ve spojenectví s ortodoxními křesťany, a přiklánějí se tak spíše k Srbsku a Rusku. Rusko i proruská opozice v Černé Hoře jako důvod nesouhlasu s členstvím rovněž uvádějí bombardování srbsko-černohorské Jugoslávie v roce 1999 kvůli událostem v Kosovu.

Témata:  Černá Hora NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy