reklama

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil v televizním interview, které s ním natočil známý americký režisér Oliver Stone. Ten se mimo jiné profiluje tím, že ve svých dokumentech a pořadech nešetří kritikou USA a snaží se ukázat opačný pohled na americkou minulost.

V rozhovoru, který odvysílá televize Showtime v polovině června, označil NATO za nástroj zahraniční politiky USA, ve kterém "nejsou spojenci, jen vazalové. Vyplývá to z útržků, které zveřejnil server Politico.

"Jakmile se země stane členem NATO, pak se jen velmi těžko brání tlaku takového velkého lídra, jako jsou USA. Na územích takových států se pak mohou lehce objevit systémy protiraketové obrany, nové základny nebo útočné komplexy," míní Putin.

Podle něj poté Rusku nezbývá nic jiného než přijímat protiopatření, čímž ale stoupá napětí mezi oběma stranami. Podotkl také, že sice chápe hodnoty NATO, ale vidí v něm i i hrozbu, kterou pro Rusko představuje. Rusko prý nejvíce znepokojuje jeho "praxe rozhodování".

Putin posléze přiznal, že kdysi navrhoval někdejšímu americkému prezidentovi Billu Clintonovi, aby posoudil variantu vstupu Ruska do aliance. Podle Putina mu Clinton řekl, že není proti, výrazně ale znervózněla americká administrativa. K návrhu prý došlo v Moskvě ke konci Clintonova funkčního období, tedy zřejmě v roce 2000.

Snahy o spolupráci mezi Ruskem a NATO jsou patrné i dnes. Na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu podle agentury Reuters Putin uvedl, že by NATO mělo v boji proti terorismu spolupracovat s Ruskem, v opačném případě prý bude teroristických útoků přibývat. 

Dodal, že alianci považuje za nástroj americké zahraniční politiky. "NATO vzniklo jako nástroj studené války pro boj se Sovětským svazem a Varšavskou smlouvou. V současné době neexistuje ani Sovětský svaz ani Varšavská smlouva, ale NATO ano. Vzniká otázka proč? Odpověď je jen jediná: Ať už tvrdí cokoliv, NATO je nástroj vnější politiky USA," řekl Putin.

Připomněl přitom, že dříve se mluvilo o transformaci Severoatlantické aliance na politickou organizaci, která by zajistila stabilitu ve světě. "To se dosud nestalo. Vidíme rozvoj vojenské infrastruktury, jejíž přibližování k naším hranicím nás nemůže neznepokojovat," dodal Putin.