Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedná Trump správně, nebo jsou USA nedůvěryhodný partner? Z Česka přichází rozporuplné reakce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Praha - Odstoupení Donalda Trumpa od Pařížské klimatické dohody z minulého týdne zčeřilo vody i v Česku. Někteří rozhodnutí amerického prezidenta přivítali, jiní ho spíše odsoudili. Podle předsedy ekologického spolku Děti Země šlo o očekávanou reakci, která však v dlouhodobém horizontu může Spojeným státům spíše uškodit.

"Bylo to od Trumpa očekávatelné, takže USA se bohužel mohou ke své ekonomické i politické škodě dostat do mezinárodní izolace od států, které raději chtějí sázet na "zelené technologie", aby byly konkurenceschopné,“ sdělil pro EuroZprávy.cz předseda ekologického spolku Děti Země Miroslav Patrik. Podle jeho slov se navíc Spojené státy tímto krokem stávají neseriózním partnerem, neboť smlouvy by se měly dodržovat.  V rozhovoru pro Seznam naopak krok vítá bývalý český prezident a dlouholetý bojovník s různými ekologickými aktivisty Václav Klaus. „Je to nejvýznamnější krok Donalda Trumpa, je to fatální změna, v mých očích samozřejmě k lepšímu. Doufal jsem, že Donald Trump odolá tomu neuvěřitelnému tlaku, že nezakolísá," řekl exprezident.  "Moje odpověď na toto téma je: klima je v pořádku, v pořádku nejsou hry, které s námi hrají ti různí klimatičtí alarmisté,“ dodal Václav Klaus. Ten se v minulosti proslavil například knihou Modrá, nikoliv zelená planeta.

V praxi dojde k odstoupení od pařížské smlouvy až za 4 roky. Nicméně jako špatný signál pro mezinárodní spolupráci na ochraně klimatu to považuje většina českých ekologických spolků.

Podle tiskové zprávy hnutí Greenpeace v České republice však bude průmysl postavený na fosilních palivech stále méně konkurenceschopný i v USA, navzdory Trumpovým tvrzením o záchraně pracovních míst. “Na nedávném zasedání G7 vyšlo jasně najevo, že evropské státy, Kanada a Japonsko budou společně dál pracovat na zmírnění změn klimatu, ať už si o nich americký prezident myslí cokoli. Vyspělé a mocné státy se kvůli změně americké politiky a vystoupení USA z pařížské dohody nezastaví a přejdou na bezemisní energetiku. V měnícím se světě tak někdejší lídr zůstane stát sám opodál a bude sledovat, jak se mu ostatní vzdalují“ myslí si mluvčí Greenpeace v České republice Lukáš Hrábek.

„Trump netrump, je nejvyšší čas doopravdy rozběhnout občanské a obecní projekty čistých domácích obnovitelných zdrojů, srazit plýtvání energií i surovinami a snižovat spotřebu ropy v dopravě,“ myslí si Jiří Koželuh, programový ředitel Hnutí DUHA. Prezident Donald Trump oznámil odstoupení od klimatické dohody tento týden ve čtvrtek.

Témata:  Klimatický summit v Paříži Donald Trump ekologové Václav Klaus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy