Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin hrozí Evropě: Švédsko může představovat hrozbu, která musí být odstraněna

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin poslal mrazivé varování do Švédska, které uvažuje nad vstupem do NATO. Podle Šéfa Kremlu by takový krok představovat „hrozbu“ pro Rusko, která by musela být „odstraněna“.

„Kdyby se Švédsko připojilo k NATO, mělo by to velký vliv na naše vztahy v záporném slova smyslu, protože budeme uvažovat tak, že infrastruktura vojenského bloku se k nám teď blíží i ze švédské strany,“ řekl Putin pro státní tiskovou agenturu ITAR-Tass . „Budeme to interpretovat jako přídavnou hrozbu pro Rusko a budeme přemýšlet o tom, jak tuto hrozbu odstranit.“

Ruští představitelé opakovaně kritizovali rozšiřování NATO do blízkosti nebo přímo na hranice Ruska. Černá Hora se dnes oficiálně stane 29. členem Severoatlantické aliance. Švédsko o vstupu dlouhodobě uvažuje. V loňském roce ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve Stockholmu řekl, že Rusko by na potenciální švédský vstup do NATO zareagovalo vojensky a sám Putin to teď potvrdil.

„Neznamená to, že bychom byli hysteričtí a že bychom namířili své jaderné rakety na Švédsko,“ řekl Putin. „Ale budeme mít povinnost podniknout něco, protože to vidíme jako dodatečnou hrozbu pro Rusko.“

Ruský vůdce dodal, že „jen nemocný člověk“ by si představoval, jak Rusko útočí na Švédsko, ale poznamenal, že členství v NATO by přidalo „pouhé nic“ ke zlepšení obranných schopností Švédska.

Zpráva v září objednaná švédskou vládou popisovala výhody členství v NATO - i vzhledem k tomu, že Rusko stále věří v militarizovanou zahraniční politiku. Stockholm však odmítl návrhy, že by usilovat o členství. „Naše neutrální politika nám slouží dobře,“ uvedla ministryně zahraničí Margot Wallstroemová. Vstupem do aliance „by se vystavilo Švédsko rizikům, politickým i dalším, a nemyslíme si, že je to správný směr.“ dodala.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v posledních letech doslova mrazivé. Švédské bezpečnostní služby tvrdí, že v zemi pracují ruští špioni, Rusko na oplátku obviňuje Švédsko, že šíří „teorie v duchu Jamese Bonda“ namísto použití diplomatických kanálů, kde by mohla země diskutovat o svých obavách, uvádí server The Local.

V říjnu 2014 Švédsko zahájilo masivní hon na cizí ponorky, údajně ruské, u Stockholmského souostroví, které tam měly operovat asi 8 dní. „To je nesmysl,“ poznamenal Putin ve čtvrtek. Už v prosinci loňského roku ruský velvyslanec ve Stockholmu řekl, že jeho země neplánuje invazi do Švédska a že „švédská populace může v klidu spát“.

Témata:  Švédsko Vladimír Putin NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy