Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu se zamotávají. EU vyčkává, na tahu je Londýn

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes připustil, že po britských parlamentních volbách není nyní zřejmé, kdy začnou jednání o brexitu. Ještě ve čtvrtek, tedy v den britských voleb, přitom počítala EU s tím, že by se příští týden odehrála první "jednání o jednáních".

Tusk v první reakci na britské hlasování upozornil, že je ale zcela jasný termín konce těchto rozhovorů a na twitteru varoval před tím, aby se v důsledku jejich nezvládnutí obě strany rozešly bez dohody.

Unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier zdůraznil, že časový plán a pozice EU je jasná. "Dejme hlavy dohromady a dosáhněme dohody," napsal. Jde o první reakce na čtvrteční parlamentní volby v Británii, která zazněla od vysoce postavených představitelů EU s přímým vlivem na vyjednávání o britském odchodu z unie. Barnier dosud uváděl, že rozhovory mezi EU a Londýnem začnou v týdnu od 19. června.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v Praze serveru Politico řekl, že EU je na začátek rozhovorů připravena a on osobně doufá v brzké sestavení nové britské vlády. "Nemyslím, že věci jsou teď jednodušší, ale připraveni jsme," uvedl. Pro list Süddeutsche Zeitung ale doplnil, že nevěří v brzký začátek rozhovorů.

Diplomatické zdroje uvádějí, že ještě ve čtvrtek počítala EU s tím, že by se příští týden odehrála první "jednání o jednáních". Tedy o praktické stránce nastávajících rozhovorů - kde se bude jednat, s jakou frekvencí, kdo se kdy s kým přesně setká a nad jakou konkrétní agendou. V týdnu od pondělí 19. června, byť možná ne přímo od pondělka samotného, se pak mělo začít skutečně vyjednávat. "Teď víc nevíme," připustil informovaný diplomat a upozornil, že jasněji nyní nejspíš nebude do prvního setkání nového britského parlamentu.

Témata:  Brexit EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy