Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínská armáda bojuje s islamisty, pomáhají americké jednotky

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Manila - Americké zvláštní síly pomáhají filipínské armádě osvobodit město Marawi, které mají pod kontrolou džihádisté napojení na Islámský stát (IS). Obsazení města na ostrově Mindanao vyvolalo obavy, že radikální organizace získává základnu v jihovýchodní Asii.

Nad městem byl v pátek spatřen americký průzkumný letoun P3 Orion. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by Spojené státy do akce zapojily také pozemní jednotky. "Nebojují. Pouze poskytují technickou podporu," řekl filipínský armádní mluvčí Jo-Ar Herrera. O pomoc v boji o Marawi, který trvá už tři týdny, podle zástupce amerického velvyslanectví požádala filipínská vláda.

Původně dvousettisícové město Marawi obsadily stovky bojovníků, kteří přísahali věrnost IS. Podle vládních zdrojů jsou mezi nimi bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saudské Arábie, Čečenska a Maroka.

Boje o Marawi se rozhořely po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na pomoc mu přišla ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili.

Americká pomoc přichází po měsících ochlazení vztahů mezi Filipínami a USA. Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte se před časem vyjadřoval nepřátelsky vůči Washingtonu a hrozil, že americké vojáky ze země vyžene. Vztahy se zjevně urovnaly po nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce.

Témata:  Filipíny Islámský stát U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy