Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu začnou později a může skončit i bez konečné dohody, varuje Davis

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr pro brexit David Davis dnes oznámil, že oficiální jednání o odchodu Spojeného království z EU začnou později. Původně byl termín stanoven na 19. červen.

Davis odklad zdůvodnil tím, že ve stejném termínu chce britská vláda představit svůj politický program a královna Alžběta II. přednese projev k nově zvolenému parlamentu.

"První diskuze budou příští týden," řekl Davis na dotaz Sky News k praktickým záležitostem začátku výstupových rozhovorů. "Můj tajemník je dnes v Bruselu, kde jedná o podrobnostech. Je možné, že to nebude v pondělí (19. června), protože to bude projev královny, budu tam (v parlamentu) také muset mluvit," dodal.

Reuters přitom dnes ráno informoval, že Davis hovořil o své účasti 19. června na zahájení britsko-unijních rozhovorů o odluce s tím, že jako první je nutné vyřešit status občanů Evropské unie a Británie.

V dnešním rozhovoru s BBC Davis řekl, že unijní představitelé dali jasně na vědomí, že kontrola nad přistěhovalectvím, o kterou Británie usiluje, není slučitelná se členstvím ve společném unijním trhu. Ministr proto zdůraznil, že Londýn musí mít již na začátku vyjednávání na paměti, že odluka se může uskutečnit i bez konečné dohody.

"Pokud vstoupíte do jednání bez možnosti ho opustit, pak dojednáte chabý výsledek," řekl Davis s tím, že ale vznik ujednání očekává. "(Unijní státy) mají vlastní zájmy, proto je důležité mít možnost odejít, pokud by na to přišlo, což si ale nemyslím, že by se stalo," dodal.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy