reklama

"Nad Katarem byl vynesen rozsudek trestu smrti," prohlásil v projevu před členy jeho vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Dále řekl, že metody použité proti tomuto státu Perského zálivu ze strany Saúdské Arábie a jejích sousedních spojenců jsou nepřijatelné.

Turecko se připojilo k zemím, které vyzvaly k ukončení krize a do Bahrajnu vyslaly zásilky potravin. Ankara také přislíbila v Kataru posílit svou vojenskou posádku, která tam působí od dohody z roku 2014.

Před současnou krizí Katar dovážel 80 procent potravin ze sousedních zemí. Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty minulý týden přerušily diplomatické a obchodní styky s Katarem, včetně leteckého a námořního spojení, a to s obviněním, že Dauhá podporuje terorismus.

"Toto rozhodnutí bylo učiněno v souladu s islámskou naukou o solidaritě a vzájemné pomoci mezi muslimy, a to zejména během postního měsíce ramadánu," uvedlo v pondělním prohlášení marocké ministerstvo zahraničí. Ještě v neděli Maroko uvedlo, že ve sporu chce zůstat neutrální, a nabídlo, že zprostředkuje jednání mezi znesvářenými stranami.

Katarský ministr financí v pondělí oznámil, že Katar, který je v přepočtu na jednoho obyvatele nejbohatší zemí světa, má dostatek prostředků k překonání krize.