Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár výškového domu v Londýně je uhašen. Počet obětí patrně vzroste

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Požár výškového bytového domu Grenfell Tower v Londýně je uhašen. Nyní se budova prohledává, což má trvat ještě týdny. Obětí je nejméně 12, přičemž je téměř jisté, že nejde o konečný počet. Humanitární střediska v Londýně jsou zavalena charitativními dary.

Mluvčí londýnských hasičů Dany Cottonová řekla, že úřady nevědí, kolik lidí zahynulo při požáru, který 24podlažní budovu zachvátil v noci z úterý na středu.

Přes 70 lidí bylo ošetřeno v lnemocnicích a 34 jich zůstávalo hospitalizováno i dnes ráno. Stav 18 zraněných je kritický. Neupřesněný počet lidí se pohřešuje.

Londýnští hasiči už zběžně prohledali všechna poschodí, ale zejména nejvyšší patra, která nejsou považována za bezpečná, vyžadují důkladnější prohledání. Podle Cottonové nejsou bezpečné ani okraje budovy. K prohledání obtížně přístupných míst hasiči podle BBC využívají dronů.

Ti, kteří přišli doslova přes noc o střechu nad hlavou, jsou nyní odkázáni na pomoc ostatních Londýňanů a také úřadů, které postiženým poskytly náhradní ubytování. Do příslušných center se podle dnešního zpravodajství BBC valí tolik darů ve formě potravin, oblečení, obuvi a dalších potřeb, že tato sběrná místa, církve a mešity už musí další příspěvky odmítat. Kromě toho se zatím vybralo více než milion liber (zhruba 30 milionů korun) ve formě finanční pomoci obětem tragédie.

Noc na dnešek strávili obyvatelé 44 postižených domácností v nouzové noclehárně, která vznikla v nedalekém sportovním areálu Westway Sports Centre. Přednostně bylo přístřeší podle úřadů poskytnuto rodinám s dětmi nebo starším rezidentům.

Utěšit místní obyvatele přijela ve středu večer k vyhořelé budově Grenfell Tower také britská zpěvačka Adele s manželem. Podle BBC s lidmi hovořila a objímala je. Slavný kulinářský odborník Jamie Oliver poskytl přeživším jídlo zdarma ve své nedaleké restauraci.

Na místo tragédie dorazila premiérka Theresa Mayová. Britská královna Alžběta II. dnes vydala prohlášení, v němž vyjádřila soustrast s rodinami obětí a také ocenila "statečnost hasičů a příslušníků dalších pohotovostních složek, kteří riskovali své vlastní životy, aby zachránili druhé". "Je také povzbudivé sledovat neuvěřitelnou štědrost obecních dobrovolníků, kteří se spojili v pomoci lidem zasaženým touto hroznou událostí," prohlásila panovnice.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy