Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při požáru Grenfell Tower došlo hned k několika velkým selháním, tvrdí posudek

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Od tragického požáru výškového domu Grenfell Tower v Londýně uplynul téměř rok. Právě dnes v Británii začíná další fáze veřejného vyšetřování tragédie, při které zemřelo 72 lidí.

Vyšetřování by mělo podle očekávání trvat zhruba rok a půl, informovala dnes agentura AP. Odhalit by mělo nejen příčinu požáru, ale mělo by i přispět k prevenci podobných neštěstí. Úkolem vyšetřovatelů bude prozkoumat, jak se mohl oheň z porouchané lednice tak snadno a rychle rozšířit po celém domě, prověřit reakci úřadů i zhodnotit britské protipožární předpisy. Zveřejnit by vyšetřovatelé měli pět různých odborných posudků, které se věnují příčinám tragédie a jejímu průběhu.

Pozůstalým se nelíbí třeba to, že se vyšetřování nebude zabývat širší problematikou sociálního bydlení v Británii. Vinu za tragický požár podle nich totiž nesou také úřady čtvrti Kensington a Chelsea, jedné z nejbohatších částí Londýna, které údajně braly na lehkou váhu obavy obyvatel Grenfell Tower o bezpečnost. V budově žili především imigranti a lidé s nízkými příjmy.

„Já a můj tým jsme odhodláni dát vám odpovědi, po kterých toužíte," řekl bývalý soudce Martin Moore-Bick, který bude veřejnému vyšetřování předsedat. Podle asociace pozůstalých Grenfell United je dnešní den „začátkem na dlouhé cestě ke spravedlnosti".

Z dnes zveřejněného odborného posudku například vyplývá, že při požáru došlo hned k několika velkým selháním. Podle expertky na protipožární bezpečnost Barbary Laneové taktika hasičů, kteří řekli lidem, ať zůstanou v bytech, selhala asi půl hodiny od vypuknutí požáru.

Ještě další hodinu poté ale nikdo místním neřekl, že by byty měli opustit. V tu chvíli 187 osob z domu uteklo a 107 zůstalo. Z těchto osob se podařilo dostat ven 36 lidí, ostatní zemřeli. K tomuto faktu se přidala ještě řada požárních bezpečnostních nedostatků a vysoká hořlavost materiálu zvnějšku budovy.

Požár, který loni 14. června zachvátil obytnou budovu Grenfell Tower, si vyžádal 72 obětí. Byla mezi nimi čtyřiaosmdesátiletá žena i dítě, které se narodilo předčasně a bylo již mrtvé. Poslední z obětí, čtyřiasedmdesátiletá žena, následkům zranění utrpěným při požáru podlehla v nemocnici letos v lednu.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy