Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začalo veřejné vyšetřování požáru londýnské Grenfell Tower, při kterém zemřelo asi 80 lidí

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Dnes začalo veřejné vyšetřování příčin a okolností tragického požáru Grenfell Tower. Požár ve 24podlažní budově v londýnské čtvrti North Kensington propukl v noci na 14. června, vyžádal si na 80 obětí.

Vyšetřování má v první fázi zkoumat především příčiny a šíření požáru. Druhá a delší fáze se má zaměřit na otázku, jak se mohlo stát, že budova byla vystavena tak vážnému riziku katastrofálního požáru. Vyšetřovatelé budou prověřovat například příslušné stavební předpisy i jejich dodržování při nedávné renovaci výškové budovy ve správním obvodu Kensington a Chelsea a rovněž přiměřenost reakce úřadů na tragédii.

Šéf vyšetřování, penzionovaný soudce Martin Moore-Bick, dnešní slyšení zahájil výzvou k minutě ticha za oběti požáru, který byl "bezprecedentní v moderní historii". Poté přednesl prohlášení, které sledovali přeživší obyvatelé Grenfell Tower i lidé, kteří žijí v okolí budovy.

"Jsme si intenzivně vědomi, že zemřelo mnoho lidí a že mnoho z těch, kteří přežili, byli těžce zasaženi. Jsme si také vědomi, že mnozí přišli o všechno," prohlásil Moore-Bick.

Sir Martin Moore-Bick ujistil, že i následná slyšení budou veřejná, pokud nebude povaha projednávané věci vyžadovat uzavřené jednání. Zdůraznil, že při tomto vyšetřování nejde o rozsouzení sporu soupeřících stran, ani nemůže někoho potrestat nebo naopak přiznat kompenzaci. "Jde jednoduše o to, dostat se k pravdě," poznamenal. Už po jmenování do čela zkoumání tlumil očekávání obyvatel shořelého domu a veřejnosti, že najde odpovědi na všechny otázky.

Podle dosavadních zjištění hořet patrně začalo od lednice a za rychlé rozšíření plamenů mohl nekvalitní izolační obklad, který propadl ve všech protipožárních testech.

Po neštěstí začaly úřady prověřovat požární odolnost desítek výškových budov v zemi a prakticky u všech zjistily nedostatky. Miguel Alves, jemuž se podařilo plamenům uniknout, BBC řekl, že obyvatelé chtějí spravedlnost a chtějí pohnat k odpovědnosti jednotlivce i instituce.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy