Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie blokuje zveřejnění klíčových dokumentů o požáru v Grenfell Tower. Co se veřejnost nemá dozvědět?

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Je to více jak čtyři měsíce od tragického požáru 24podlažní budovy v londýnské čtvrti North Kensington, který si vyžádal 80 životů. Šéf vyšetřování, penzionovaný soudce Martin Moore-Bick, ujistil, že i následná slyšení budou pokud možno veřejná. Jenže nyní na povrch vyplouvá zjištění, že policisté si mnoho důkazů radši nechávají pro sebe.

Metropolitní policie to argumentuje tím, že vyšetřování ještě není u konce a prozradí některých důkazů může vést ke kolapsu. Jenže lidé se domnívají, že mají právo vědět o tom, kdo nebo co je zodpovědné za ztrátu jejich domova i blízkých. Podle anonymního zdroje deníku The Independent obsahují dokumenty i důkazy o tom, že obklad budovy nebyl proveden nejlépe a mimo jiné zapříčinil i rychlé šíření požáru.

Problém se však netýká jen Grenfell Tower, nýbrž i obklady okolních budov a řady dalších po celém městě neodpovídají předpisům. Policie se obává, že takováhle informace by mohla rozšířit paniku mezi lidmi. Ve skutečnosti se však o problému ví už dlouho, hasiči už 6. dubna, tedy dva měsíce před osudným požárem, poslali úředníkům prohlášení o problematických materiálech použitých při stavbě výškových budov.

Obklady prý již dříve způsobily menší požár v londýnské části Hammersmith v roce 2016, což záchranné sbory vedlo k tomu, že by se neštěstí mohlo odehrát i jinde. Vedení městských částí však varování ignorovala a nyní pod tlakem policistů odmítají zveřejnit dokumenty z vyšetřování z obav, že by se mezi lidmi rozšířil "hon na čarodějnice".

Podle právníka Alexe Peeblese však platí zákon o svobodnému přístupu k informacím a vedení nemá žádné právo důkazy utajovat. A lidé, který požár v Grenfell Tower připravil o domovy či životy blízkých, mu dávají za pravdu. Chtějí vědět, jak k nehodě došlo a jak by se podobným případům dalo do budoucna zabránit.

Vzhledem k tomu, že informace o vadných obkladech už pronikla na veřejnost, městské části v Londýne vydaly nařízení o překontrolování standartů bezpečnosti. Zveřejnění dokumentů ohledně Grenfell Tower však hodlají zdržovat tak dlouho, jak jen to bude možné. Vedení městské části odmítlo situaci komentovat, v oficiálním prohlášení však zdůraznili, že je pro ně hlavní zajistit kontinuitu vyšetřování a zabránit všem vlivům zabraňujícím policistům ve výkonu práce.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně policie Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy