Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí požáru v Londýně vzrostl na 17. Potřebujeme znát vysvětlení, volá Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Při požáru výškové budovy Grenfell Tower, který vypukl v noci z úterý na středu, zahynulo nejméně 17 lidí a stovky jich přišly o střechu nad hlavou. Britská premiérka Theresa Mayová dnes nařídila důkladné prošetření tragédie.

"Potřebujeme vědět, co se stalo. Potřebujeme znát vysvětlení," řekla Mayová. "Dlužíme to rodinám, lidem, kteří přišli o své nejbližší a o svůj domov, kde žili," řekla dále premiérka.

"Proto nařizuji plné veřejné vyšetřování, abychom dostali odpovědi na otázky a zjistili, co přesně se stalo," dodala ministerská předsedkyně.

Mayová dnes místo tragédie osobně navštívila a hovořila se záchranáři a policisty. Po ní tak učinil i šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který se setkal mimo jiné s dobrovolníky, kteří pomáhají obětem. Slíbil, že se zasadí o prošetření tragédie, neboť "pravda musí vyjít najevo a také najevo vyjde".

Předmětem vyšetřování byl mohly být například otázky, které se týkají dodržení protipožárních předpisů v domě, který nedávno prošel rekonstrukcí. Podle BBC by součástí vyšetřování měla být "veřejná svědectví" před soudcem, která bude "nesnadné poslouchat".

V obecních bytech žilo až 600 lidí z převážně sociálně slabších vrstev. Desítky z nich se nyní pohřešují. Dá se proto předpokládat, že počet mrtvých ještě poroste. Nic podle něj nenasvědčuje tomu, že by oheň měl něco společného s terorismem. "Bohužel musím potvrdit, že zahynulo 17 lidí," oznámil šéf londýnské policie Stuart Cundy. Předchozí údaj o počtu obětí požáru pocházel ze středy a hovořil o nejméně 12 mrtvých.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Theresa Mayová Londýn

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 13:22

Bartoš ve vládě končí. Fiala ho vyhodil

Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje navrhnout odvolání Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že podle něj Bartoš nezvládá efektivně řídit digitalizaci stavebního řízení. Od středy převezme tuto agendu tým pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Izraelská armáda

Komentář

Jak zachránit situaci v Libanonu? Nemůžeme zakázat Izraeli bojovat proti teroristům

Mezinárodní společenství se nachází ve špatné pozici. Izrael vede válku proti Hizballáhu, který coby teroristická organizace drží v zajetí již sotva suverénní Libanon. Pokud vypukne otevřený konflikt, dojde zřejmě k definitivní likvidaci tohoto státu. A pokud Izraelci nadále nechají působit teroristické organizace ve svém okolí, tak na Blízkém východě nikdy nezavládne mír.