reklama

Premiérka kvůli tragédii čelí zesílenému tlaku v pro ni nelehkém období, kdy se po nepříliš úspěšných parlamentních volbách snaží zajistit podporu své napříště menšinové vládě. Mayová ve čtvrtek vyjádřila zármutek nad oběťmi požáru v prohlášení vysílaném televizí, ale osobně se s přeživšími oběťmi nesetkala - na rozdíl od vůdce opozičních labouristů Jeremyho Corbyna a labouristického londýnského starosty Sadiqa Khana.

Na novinářský dotaz, proč se nesetkala s obyvateli nebo nenavštívila místní krizové centrum, Mayová ve čtvrtek odpověděla, že místo tragédie chtěla navštívit proto, aby měla informace od pohotovostních složek.

"Měla se tam setkat s obyvateli. Člověk musí být připraven přijmout emoce lidí, a ne být z lidí tak vystrašen," řekl BBC bývalý konzervativní ministr obrany Michael Portillo. Vlivná labouristická politička Harriet Harmanová dokonce premiérku vyzvala, aby obyvatele Grenfell Tower pozvala do svého sídla na Downing Street.

Mayová dnes v jedné z londýnských nemocnic navštívila pacienty, kteří se zranili při požáru výškového obytného domu v západní části britské metropole.

Velitel londýnské policie Stuart Cundy dnes připustil, že se možná nepodaří všechny oběti identifikovat. V nemocnicích dnes zůstává 24 lidí, stav 12 z nich je kritický.

zdroj: YouTube

Britské deníky kritizují vládu s poukazem na řadu nezodpovězených otázek včetně té, zda vnější tepelná izolace použitá při nedávné rekonstrukci domu nepřispěla k rychlému rozšíření plamenů. "Je tolik důvodů pro to mít vztek - léta jsme říkali, že deregulace a omezování státu má důsledky - opět vidím, jak fatální mohou být," napsala na twitteru Caroline Lucasová ze Strany zelených.

Místní úřady se mezitím snaží přeživším poskytovat co nejúčelnější pomoc. Lidé uplynulé noci strávili ve sportovních zařízeních nebo v hotelích, v nichž jim ubytování zajistily úřady. Megan Hessionová z městského úřadu v Kensingtonu a Chelsea dnes slíbila, že všichni lidé, kteří se kvůli požáru ocitli bez střechy nad hlavou, budou míst do víkendu k dispozici nové byty.