reklama

Okolo rohového domu na blízké Bramley Road je natažen papír, na který příbuzní pohřešovaných přidávají zoufalé žádosti o pomoc s hledáním blízkých. Také po autobusových zastávkách, telefonních budkách a výlohách obchodů v širším okolí dál ve větru povlávají listy s fotografiemi pohřešovaných a s telefonními čísly.

"Byla to nejlepší kamarádka mé dcery," vysvětluje žena, která se představila jako Fatima a která ukazuje na černobílou fotku rozpačitě se usmívající dvanáctileté dívky. Nad dětskou tváří stojí velkými černými písmeny slovo "Missing" (pohřešuje se).

Asi padesátiletá Sawsan Choucairová, oblečená celá v černém, ukazuje na fotografie nalepené na zdi. "Moje sestra, její manžel, jejich starší, druhá dcera. A tady ta nejmladší. Fotografii mé matky bohužel nemáme," říká zlomeným hlasem.

"Jsme plní. Prosíme, teď nic nenoste," zní vzkaz na lepenkové desce pověšený na plotě improvizovaného humanitárního střediska. Lidé se dostali z pekla výškového domu, jehož temná silueta ční nad ulicí proti obloze, jsou zcela bez věcí a bez prostředků.

"Viděla jsem zemřít šest lidí, hořící trosky létaly až k nám na balkon. Mám tam věci, mohli jsme hořet také," vypráví novinářům zjevně rozrušená Yvonna Reidová (37). V náručí drží svou dvouměsíční dcerku a stále se vrací k tomu, jak blízko od ní se skutečností stalo něco, co dosud mohla vidět snad jen ve filmu.

"Nebyli tady hasiči ani policie, zkrátka nikdo. Na začátku jsme vyběhli pomáhat my," říká Reidová. Za nepochopitelnou má i nyní následnou výzvu, aby se obyvatelé domů v okolí vrátili do svých bytů. "Vždyť to celé mohlo spadnout," ukazuje na ohořelou kostru Grenfell Tower.

Podle pracovnice nedalekého komunitního střediska Samii Hadaniové se zmatek a nejistota okolo toho, co se v noci z úterý na středu vlastně stalo, mění ve vztek na úřady. "Místní radnice situaci jen zhoršuje, s tou hrůzou a naštváním vůbec nic nedělá," upozornila Hadaniová. Lidé se podle ní snažili změnit přístup úřadů obvyklými cestami, ale bezvýsledně.

"Ráda bych si myslela, že je to jen nekompetentností. Že to není proto, že tohle není oblast, kde by žili bohatí lidé," dodala.