Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn mění kurz? Británie ustoupí EU v otázce postupu jednání o brexitu, tvrdí BBC

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britské ministerstvo pro brexit podle BBC ustoupilo a oproti původnímu požadavku Londýna vyřeší "rozvod" a otázku práv občanů EU v Británii a Britů v EU ještě před jednáním o budoucích hospodářských vztazích.

"Jak jsme vysvětlili v dopise, kterým jsme aktivovali článek 50, náš názor je, že dohoda o odchodu a podmínky budoucího vztahu se musí dohodnout souběžně," uvedl mluvčí ministra pro brexit Davida Davise.

Zatímco Evropská unie pažaduje, aby se nejprve uzavřela jednání o odchodu království včetně záruk pro občany EU v Británii, finančního vypořádání a budoucích hranic mezi unijním členem Irskem a Severním Irskem, premiérka Theresa Mayová dlouhodobě trvala na tom, aby se hned začalo jednat i o budoucích vztazích a o dohodě o volném obchodu.

Podle unijního zdroje BBC ale Britové nyní souhlasili s požadavkem EU, aby se o budoucím vztahu sedmadvacítky a Londýna začalo jednat až po dosažení "dostatečného pokroku". To by podle BBC mohlo být nejdříve v říjnu.

Mayová v minulosti několikrát pohrozila, že by Británie mohla z jednání o takzvaném brexitu odejít i zcela bez dohody. Její tvrdý postoj k rozhovorům s EU by se ale mohl změnit kvůli výsledkům nedávných předčasných parlamentních voleb v Británii, ve kterých vládní konzervativci sice vyhráli, ale ztratili většinu v parlamentu. Na zmírnění takzvaného tvrdého brexitu, který premiérka prosazovala, od té doby tlačí nejen opozice, ale i někteří vlivní členové vládní Konzervativní strany.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy