Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Ženevy bylo svoláno další kolo rozhovorů o Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ženeva/Damašek - 10. července by mělo začít již sedmé kolo syrských rozhovorů, všechna předchozí jednání skončila nezdarem. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura požádal pozvané, aby dobře připravili. Do Ženevy všichni dorazí již 9. července.

Podle dnešního prohlášení de Misturova úřadu chce zmocněnec, aby rozhovory pokračovaly také v srpnu a září. Minulá kola jednání byla zprostředkovaná a de Mistura při nich vyjednával odděleně s delegacemi opozice a vlády.

Kromě hlavních jednání o ústavních a právních aspektech ukončení konfliktu, který trvá do roku 2011, se v červenci sejdou také expertní skupiny, o nichž se rozhodlo v květnu.  Podle zmocněnce mají být čtyřmi hlavními tématy boj proti terorismu, předání moci, příprava nové ústavy a voleb.

Syrská armáda dnes ohlásila dvoudenní přerušení bojových operací v jihosyrské Dará. Právě zde začaly v roce 2011 boje a v minulých dnech odtud byla hlášena nová vlna násilí. Dočasné příměří bylo v Dará díky zprostředkování Íránu, Ruska a Turecka vyhlášeno také v květnu, ale boje pak byly obnoveny.

Damašek ohlašuje místní příměří tehdy, když nabízí povstalcům amnestii. Podle západních zdrojů AP v Jordánsku pokračují rozhovory o zklidnění bojů na syrském jihu. Účastní se jich zástupci USA, Ruska a Jordánska.

Boje pokračují také v severosyrské Rakce. Arabsko-kurdská koalice, která se snaží dobýt tuto baštu radikálů z organizace Islámský stát (IS), postoupila do dalších čtvrtí na západě a východě města a jejím bojovníkům se podařilo osvobodit několik civilistů uvízlých v bojových zónách. IS podle AP brání civilistům z města odejít a chce je použít jako lidské štíty.

Boje v Sýrii si vyžádaly přes 300 tisíc obětí a vyhnaly z domovů více než polovinu obyvatel země. Přes pět milionů z nich je v cizině.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy