Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při londýnském požáru zemřelo nejméně 58 lidí, jedinou identifikovanou obětí je uprchlík ze Sýrie

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Při požáru bytového domu Grenfell Tower v Londýně zahynulo přinejmenším 58 lidí. Po smrti je patrně všech 28 lidí, kteří se stále pohřešují. V nemocnici zůstává 19 zraněných, deset z nich je v kritickém stavu.

Počet pohřešovaných a tím pravděpodobně i obětí tragického požáru by se mohl dál zvyšovat. Potrvá několik týdnů a možná i déle, než se podaří najít všechny mrtvé a těla identifikovat, dodal šéf policie v britské metropoli.

"Bohužel v tomto okamžiku je tu 58 lidí, o kterých nám řekli, že byli v Grenfell Tower během oné noci, kteří se pohřešují, a tak se bohužel musím domnívat, že jsou mrtví," uvedl šéf londýnské policie Stuart Cundy.

Britská policie zatím oficiálně identifikovala pouze jedinou oběť požáru. Je jím 23letý syrský uprchlík Muhammad Hadžálí.

Podle Cundye, který požár popsal jako "lidskou tragédii", jsou policisté nyní zpět v domě a pátrají po obětech i příčině neštěstí. Dříve museli nakrátko budovu opustit kvůli obavám o bezpečnost.

Premiérka Theresa Mayová dnes ve svém sídle v Downing Street přijala skupinu obětí tragédie a dobrovolníků, kteří jim pomáhají. Už v pátek Mayová slíbila vytvořit fond s pěti miliony liber (150 milionů Kč) na pomoc obětem.

Navzdory tomu dnes proti premiérce a jejímu konzervativnímu kabinetu ve vládní čtvrti protestovali lidé s transparenty, které vyzývaly k demisi vlády a nástupu labouristů k moci pod vedením jejich předsedy Jeremyho Corbyna.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.