Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán popravil šest teroristů, Taliban se rázně ohradil

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Kábul - Afghánistán přitvrdil v přístupu vůči islamistům. Dnes bylo popraveno oběšením šest mužů odsouzených za terorismus. Taliban vzápětí vydal ostré prohlášení.

Úřad prezidenta Ašrafa Ghaního uvedl, že "schválil popravy šesti teroristů, kteří spáchali těžké zločiny proti civilistům a bezpečnostním silám".

Ghaní nastupoval se slibem ukončit dlouholetou válku v zemi. Jeho úsilí o obnovení mírových jednání s Talibanem ale selhalo. Taliban před měsícem oznámil začátek tradiční jarní ofenzivy.

Sebevražedný útok Talibanu v Kábulu si minulý měsíc vyžádal 64 obětí a byl jednou z nejvražednějších akcí islamistů v zemi od roku 2001. Ghaní brzy poté v parlamentu slíbil, že "tvrdě naloží s těmi, kteří prolévají krev našich nevinných lidí a vojáků" a "nebude s nimi mít žádné slitování".

Popravení muži byli zapojeni do několika závažných útoků. Šlo například o zavraždění bývalého afghánského prezidenta a předsedy mírové rady Burhanuddína Rabbáního ze září 2011.

Taliban po popravě vydal prohlášení, v němž odsoudil zacházení vlády s "bezbrannými vězni". Zároveň obvinil vládu a USA z mučení, nelidského zacházení s protivníky a ze "zabíjení za podezřelých okolnostíˇ".

Témata:  Afghanistán Tálibán popravy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy