Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár výškového domu v Londýně se stal předmětem politických debat, padají kontroverzní návrhy

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Požár věžáku Grenfell Tower, který si vyžádal nejméně 58 obětí, silně rezonuje na britské politické scéně. Někteří volají po zpřísnění protipožárních opatření i stržení zastaralých výškových budov. Opozice obvinila vládu, že se kvůli rozpočtovým škrtům obce nedokážou s podobnými tragédiemi vypořádat.

Levicová opozice vládě mimo jiné vyčítá, že ignorovala čtyři roky stará doporučení, která vzešla z vyšetřování požáru dvanáctipatrového obytného domu v jihovýchodním Londýně, při kterém v roce 2009 zahynuli tři dospělí a tři děti. Ministr financí Philip Hammond dnes ale vládu hájil. "Zjevně jsme věnovali doporučením pozornost," uvedl s tím, že vláda na ně patřičným způsobem reagovala.

Podle Hammonda může být jednou z příčin tragédie obkladový materiál. Ten, který byl použit na obytném domě Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington, je podle něj v Británii zakázán.

Předseda opoziční Labouristické strany dnes vládu kritizoval také za podle něj příliš velké rozpočtové škrty. Úřady ve čtvrti postižené požárem kvůli nim nemají dostatek prostředků, aby se s tragédií těchto rozměrů vyrovnaly a to i přes to, že londýnská čtvrť Kensington a Chelsea je "nejbohatší čtvrtí v zemi", řekl Jeremy Corbyn.

Kabinet premiérky Mayové předseda labouristů vyzval, aby zkonfiskovala prázdné budovy, a zajistila tak dostatek ubytovacích kapacit pro lidi, kteří přišli při požáru o střechu nad hlavou.

Londýnský starosta Sadiq Khan dnes navrhl, aby se přistoupilo ke stržení starých výškových budov. Podle něj to je u staveb ze 60. a 70. let minulého století nutné z bezpečnostních důvodů.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Philip Hammond Jeremy Corbyn Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.