Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U londýnské mešity najelo auto do chodců

Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Foto: Infografika Globe24.cz

Londýn - Při najetí dodávky do chodců u londýnské mešity zahynul jeden člověk a dalších deset lidí utrpělo zranění. Oznámila to policie, která podle premiérky Theresy Mayové k tomuto incidentu přistupuje jako k potenciálnímu teroristickému útoku. Za řízení Mayové se uskuteční zasedání výboru pro mimořádné situace.

Dva zranění byli podle policie ošetřeni na místě a dalších osm bylo převezeno do nemocnic. Řidiče dodávky zadrželi lidé na místě, následně ho zatkla policie. Je to osmačtyřicetiletý muž. Byl převezen do nemocnice, kde lékaři vyšetří jeho duševní zdraví.

Dodávka najela do chodců krátce po 1:20 SELČ v městské části Finsbury Park na severu Londýna. Britská muslimská rada uvedla, že dodávka "úmyslně" najela do muslimů odcházejících z mešity. Vyzvala britské úřady k posílení bezpečnosti v okolí mešit.

Někteří svědci podle listu Evening Standard uvedli, že z dodávky vystoupil muž a nejméně jednu osobu pobodal. Policie však zatím nemá zprávy o tom, že by nějaká osoba měla zranění způsobená nožem.

Mayová označila najetí automobilu do chodců za "strašný incident". Je podle svých slov v myšlenkách se zraněnými. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že ho incident naprosto šokoval.

"Viděl jsem na zemi minimálně dva lidi, kteří se nehýbali," uvedl podle listu The Sun jeden z místních obyvatel. Noční stručná policejní zpráva hovoří o větším počtu obětí, ale neupřesňuje, zda jde o zraněné či mrtvé.

Témata:  auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou Londýn Velká Británie Breaking News terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy