reklama

Při útoku loni 19. června zemřel jeden člověk a dalších 12 bylo zraněno, z toho dva těžce. Soud v londýnské čtvrti Woolwich Osbornea uznal vinným z vraždy a pokusu o vraždu. Británie byla předtím během tří měsíců svědkem tří islamistických teroristických útoků.

Pronajatou dodávkou Osborne najel do skupiny muslimů, kteří po modlitbě během postního měsíce ramadánu vycházeli z komunitního centra v severolondýnské čtvrti Finsbury Park. Atentát byl spáchán v okamžiku, kdy část lidí poskytovala první pomoc jednapadesátiletému Makramu Alimu, jenž se krátce před tím zhroutil. Tento ženatý otec šesti dětí podlehl následkům četných zranění, která utrpěl při útoku.

Podle Reuters Osborne pojal nenávist vůči muslimům po zhlédnutí dramatu televize BBC Three Girls (Tři dívky), popisující události v severoanglickém Rochdale, kde gangy tvořené především muži pákistánského původu sexuálně zneužívali bílé dívky.

V nenávisti se poté podle policie utvrdil vyhledáváním krajně pravicových osob a uskupení na internetu. Předtím Osborne údajně žádné krajně pravicové názory nevyjadřoval.