Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu začínají rozhovory o brexitu. Londýn chce být i nadále pro EU partner

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - V Bruselu dnes začnou první rozhovory o podobě brexitu. Evropskou unii bude zastupovat její vyjednavač Michel Barnier, za britskou stranu za stůl zasedne ministr pro brexit David Davis.

Davis do diskusí vstupuje s tím, že Británie zůstává partnerem a spojencem ostatních evropských zemí. "I když to bude dlouhá cesta, je náš cíl jasný - hluboké a speciální partnerství mezi Británií a EU, dohoda jako v historii žádná jiná," měl by prohlásit v úvodu jednání.

První setkání, které skončí večerní společnou tiskovou konferencí, je úvodem do první jednací fáze. V ní se chce EU domluvit především na zachování práv evropských občanů v Británii - a Britů v EU - po brexitu, na vyrovnání finančních závazků Británie a otázce budoucí podoby režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Davis předpokládá, že se dnes dojedná struktura nadcházejících rozhovorů a tedy rámec, ve kterém budou probírána konkrétní témata.

Teprve až bude v této fázi jednání dosažen "dostatečný pokrok", což by se podle předpokladů mělo stát na podzim, dostane Barnier od 27 unijních zemí mandát, aby začal s Brity jednat také o nové podobě vzájemných vztahů. Británie by se mimo EU měla ocitnout na jaře roku 2019.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 13:22

Bartoš ve vládě končí. Fiala ho vyhodil

Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje navrhnout odvolání Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že podle něj Bartoš nezvládá efektivně řídit digitalizaci stavebního řízení. Od středy převezme tuto agendu tým pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Izraelská armáda

Komentář

Jak zachránit situaci v Libanonu? Nemůžeme zakázat Izraeli bojovat proti teroristům

Mezinárodní společenství se nachází ve špatné pozici. Izrael vede válku proti Hizballáhu, který coby teroristická organizace drží v zajetí již sotva suverénní Libanon. Pokud vypukne otevřený konflikt, dojde zřejmě k definitivní likvidaci tohoto státu. A pokud Izraelci nadále nechají působit teroristické organizace ve svém okolí, tak na Blízkém východě nikdy nezavládne mír.