reklama

Davis do diskusí vstupuje s tím, že Británie zůstává partnerem a spojencem ostatních evropských zemí. "I když to bude dlouhá cesta, je náš cíl jasný - hluboké a speciální partnerství mezi Británií a EU, dohoda jako v historii žádná jiná," měl by prohlásit v úvodu jednání.

První setkání, které skončí večerní společnou tiskovou konferencí, je úvodem do první jednací fáze. V ní se chce EU domluvit především na zachování práv evropských občanů v Británii - a Britů v EU - po brexitu, na vyrovnání finančních závazků Británie a otázce budoucí podoby režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Davis předpokládá, že se dnes dojedná struktura nadcházejících rozhovorů a tedy rámec, ve kterém budou probírána konkrétní témata.

Teprve až bude v této fázi jednání dosažen "dostatečný pokrok", což by se podle předpokladů mělo stát na podzim, dostane Barnier od 27 unijních zemí mandát, aby začal s Brity jednat také o nové podobě vzájemných vztahů. Británie by se mimo EU měla ocitnout na jaře roku 2019.