reklama

Za EU rozhovory vede Michel Barnier. Britský vyjednávač David Davis prohlásil, že s Barnierem hodlá dohodnout nové, hluboké a zvláštní partnerství mezi Británií a jejími evropskými přáteli a spojenci. "Je toho víc, co nás spojuje, než toho, co nás rozděluje," upozornil Davis.

"Vítej Davide. Dnes zahajujeme vyjednávání o spořádaném odchodu Spojeného království z Evropské unie," přivítal Barnier, někdejší francouzský politik a eurokomisař, svého britského partnera a protihráče. Uvedl, že o výsledcích dnešního jednacího kola bude později v týdnu informovat prezidenty a premiéry 27 zemí EU na summitu v Bruselu. Rád by jim prý řekl, že začátek vyjednávání byl "konstruktivní".

Podle Davise budou nadcházející rozhovory nepochybně náročné. "Ale uděláme, co budeme moci, abychom zajistili, že výsledná dohoda bude v nejlepším zájmu všech občanů," prohlásil.

Barnier do jednání vstupuje vybaven mandátem od ostatních 27 členských zemí unie pro první fázi rozhovorů, tedy pro domluvu toho, jak bude vypadat odchod Britů z unie. EU chce nejprve mluvit o potřebě zachování práv občanů EU v Británii i po brexitu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson, který se dnes v Lucemburku účastní pravidelného jednání ministrů zahraničí EU, novinářům řekl, že je třeba více než na konkrétní diskuse o penězích a podobně "hledět za horizont". "Je třeba myslet na budoucnost, na nové, hluboké a speciální partnerství, které chceme s našimi přáteli ustavit," prohlásil.